Previous Next

У межах Координаційного центру підтримки цивільного населення обговорили аспекти допомоги ВПО

Надрукувати

Під головуванням заступника начальника облвійськадміністрації Олексія Бруслика відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при ОВА. Члени коордцентру, начальники РВА, голови тергромад обговорили питання підтримки внутрішньо переміщених осіб в області.

Олексій Бруслик наголосив на необхідності утворення рад підтримки ВПО як представницьких органів на рівні громад, районів та області. Пріоритет – представлення інтересів ВПО в процесах прийняття рішень.

До 1 вересня громади, які вже мають консультативно-дорадчі органи з питань ВПО, повинні впорядкувати свою діяльність шляхом включення до складу осіб зі статусом ВПО.

«В області створили вже 46 координаційних рад у громадах та 2 ради на рівні районів (при Кременчуцькій та Миргородській РВА), – розповів Олексій Бруслик. – По суті це аналог громадських рад при органах влади та місцевого самоврядування, але з чітким акцентом на підтримку переселенців та забезпечення їхніх інтересів. Це спосіб залучення та інтеграції ВПО до життя громади, дає можливість представляти інтереси цієї групи постраждалого населення. Очолювати таку раду має людина з ВПО, до складу теж повинні входити люди, які переїхали на Полтавщину із зон бойових дій».

Наразі профільному управлінню у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та ВПО ОВА дано доручення розробити положення та забезпечити створення Ради на рівні області.

На засіданні обговорили організаційні заходи для проведення перевірок фактичного місця проживання ВПО на території області з метою виплати допомог.

На Полтавщині також триває відновлення освітнього процесу в закладах-місцях компактного проживання та надання альтернативних місць розміщення переселенців. Зокрема на базі санаторію «Слава» і модульного містечка. Нині в 128 МКП розміщуються понад 5,3 тисячі людей.

До 15 вересня райвійськадміністрації спільно з громадами проведуть перевірку МКП щодо готовності до опалювального сезону.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОВА Дмитро Мандріков розповів про заходи заохочення місцевих та релокованих підприємств щодо працевлаштування ВПО.

У межах діяльності Координаційного центру провели моніторинг вакантних посад надавачів соціальних послуг тергромад, на які можуть бути працевлаштовані ВПО. У результаті виявлено 38 таких посад, інформацію про які передано до Полтавського обласного центру зайнятості. Також до Коордцентру надійшло звернення АТ «Полтаваобленерго» щодо готовності працевлаштувати внутрішньо переміщених осіб на вакантні посади підприємства із забезпеченням бронювання та повного соціального пакету.

Із початку повномасштабної війни на території області влаштувалися на роботу 1311 осіб із числа ВПО, за 2022 рік знайшли роботу 479 переселенців. Про це повідомила директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.