Previous Next

Учасники правозахисного руху 1970-1980 років відвідали Полтавщину

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї розпочала роботу виставка «В’язні сумління», присвячена діяльності Української Гельсінської групи. У відкритті експозиції взяли участь колишні політичні в’язні, члени Української Гельсінської спілки, які приїхали до Полтави з Києва й Одеси.

Обласний центр відвідали голова ГО «Ветеранське об’єднання Українська Гельсінська спілка» Олесь Шевченко, його заступник Олександр Ткачук, голова ГО «Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих» Орина Сокульська, директор Музею шістдесятництва – філії Музею історії міста Києва Олена Лодзинська й заступник голови Одеської обласної організації Всеукраїнського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Олекса Різників.

– Ми прагнемо, щоб те, що нам відомо про попередні десятиліття, знало якнайбільше людей, зокрема й молоде покоління. Тому намагаємося брати участь не тільки у столичних зібраннях, а й бувати в областях. Із великою радістю відгукнулися на запрошення приїхати в Полтаву. Любимо цей край і полтавців. Це наша рідна Україна. Дуже багато української історії пов’язано з Полтавщиною, чимало видатних людей вийшли із вашого краю, тому тут бути завжди дуже приємно, – зазначив Олесь Шевченко. – Намагаємося розповідати не тільки про пережиті нами події, а й що ми знаємо про історію, що бачили. Ми свідки страшних часів радянської імперії, коли кожного, хто відданий українській мові й українській культурі, називали буржуазним націоналістом, брали на облік у КДБ і збирали матеріали, щоб помістити в табори для політв’язнів. Ми побували там. Бачили, як змінювалася історія, змінювалося суспільство, змінювалася Україна на шляху до незалежності.

Поспілкувався з гостями заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь:

– Ви справжні патріоти України. Мені дуже приємно зустрітися з вами. Ви зробили вагомий вклад у відстоювання незалежності України, прав людини, в розвиток нашої держави і продовжуєте цю діяльність. Ми також працюємо задля зміцнення й розбудови України. Позитивні результати є. І що б там не говорили скептики, а Україна стане могутньою європейською державою.

Микола Білокінь вручив гостям Почесні грамоти Полтавської обласної державної адміністрації за вагомий особистий внесок у становлення й розбудову незалежної України, відстоювання конституційних прав і свобод людини, сприяння розвитку правозахисної громадської діяльності на Полтавщині.

– Були часи, коли за любов до української мови, Української держави її кращих синів і дочок ув’язнювали. Молодь має про це знати й шанувати витоки Української держави, – додав голова ГО «Полтавське обласне товариство політичних в’язнів та репресованих» Анатолій Банний.

За словами старшого наукового співробітника науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталії Кузьменко, виставка подорожує Україною. В Полтаву вона приїхала з Чернігівщини. Експонуватиметься в музеї упродовж місяця. Потім вирушить до іншої області. Виставка сформована з нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи. У підготовці стендів взяли участь Український інститут національної пам’яті, ГО «Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих» та Музей шістдесятництва – філія Музею історії міста Києва.

– Експозиція складається із 21 стенда. Незалежно від супроводу екскурсовода, переглянувши виставку, можна ознайомитися з інформацією про кожного з учасників Української Гельсінської групи, – розповіла директор Музею шістдесятництва – філії Музею історії міста Києва Олена Лодзинська.