Поради рятувальників щодо безпечної експлуатації газових приладів

Надрукувати

Не тримайте газові балони в квартирах багатоповерхових будинків. Балони для побутових газових приладів бажано розташовувати поза будівлями (у прибудовах, цокольних та підвальні приміщеннях, шафах або під захисними контейнерами, що закривають верхню частину балонів або редуктор) біля глухого простінка на відстані не ближче 5 м від входів у будівлю. Прибудова повинна бути виконана з негорючих матеріалів.

Пристрої та шафи для газових балонів повинні мати замок, щоб уникнути, доступу до них дітей та сторонніх осіб та мати жалюзі для провітрювання.

Відповідальність за безпечну експлуатацію робочих газових приладів та їх утримання у належному стані несуть їхні власники. Ніколи не купуйте газові прилади, у тому числі газові балони у сторонніх осіб.

Пам'ятайте, що газ у суміші з повітрям вибухопожежний!

Джерелами займання суміші можуть стати: відкритий вогонь (сірники, цигарки тощо), електрична іскра, що виникає при вмиканні та вимиканні електроприладів. Щоб уникнути отруєнь, необхідно перевіряти тягу перед розпалюванням, відразу після включення газових приладів і протягом їх роботи стежити за справністю вентиляційних каналів, постійно провітрювати приміщення, особливо перед сном.

Не залишайте працюючі газові прилади без нагляду, якщо вони не мають відповідної автоматики та не розраховані на безперервну роботу.

У разі витоку газу забезпечте інтенсивне провітрювання приміщення, відкривши усі вікна. Присутні мають залишити приміщення. Припиніть, якщо можливо, подачу газу.

Забороняються будь-які самовільні дії з газовим обладнанням, проведення газифікації без відповідних дозволів, залучення випадкових осіб для ремонту та перестановки газових приладів. Усі види робіт, пов'язані з газом, мають виконуватися лише спеціалізованими організаціями.

При виявленні запаху газу у  підвалі, під'їзді,  дворі, на вулиці необхідно повідомити оточуючих про запобіжні заходи; повідомити в газову службу; запобігти включенню - вимкненню електроосвітлення, появі відкритого вогню та іскри; до прибуття аварійної бригади, за можливості провести провітрювання приміщення.

 

ГУ ДСНС у Полтавській області