Previous Next

Для нас важливо досягти енергонезалежності, – Володимир Гройсман

Надрукувати

Одне із стратегічних завдань Уряду – досягнення енергетичної незалежності та перехід від імпортера палива до ймовірного експортера ресурсів у майбутньому. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час X ювілейного Міжнародного енергетичного форуму, який проходить цими днями в Києві.

Глава Уряду наголосив, що будь-яке гальмування програми нарощування видобутку ресурсів, передусім газу – річ неприпустима.

«Для нас важливо досягти енергонезалежності, – сказав Володимир Гройсман. – І ми знайдемо можливості, аби національна газовидобувна компанія була ефективною і досягла цілей, які стоять перед державою в цілому. Наше завдання – більше добувати і виробляти, ефективно споживати та з країни імпортера перетворитися на країну, яка забезпечує ресурсом себе сама».

За словами Володимира Гройсмана, забезпечення повного обсягу потреб власним газом дозволить запровадити нові формули справедливого ціноутворення на ресурс.

Зараз треба використовувати всі можливості, – додав Прем’єр-міністр. – Найближчі 5 років ми можемо досягти мети, яка стоїть перед нами – забезпечити себе ресурсами, забезпечити стійкість енергосфери та закріпити енергонезалежність.

Довідково

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, у 2018 році загальний видобуток газу склав майже 21 млрд кубометрів. Сегмент видобутку демонструє позитивну динаміку три роки поспіль. Разом з тим темпи зростання видобутку мають бути більшими.

Саме тому Уряд спільно з Парламентом та експертним середовищем здійснив низку кроків для стимулювання видобутку і залучення якомога більшої кількості компаній для ведення бізнесу в газовій сфері України. Так, введено стимулююче оподаткування для буріння нових газових свердловин. Впроваджено п’ятирічний мораторій на зміну рентних ставок. Прийнято закон про децентралізацію ренти: 5% ренти залишаються на «місцях». Проведено дерегуляцію дозвільної системи. Відкрито державну геологічну інформацію.

 матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал