В Україні триває анкетування щодо потреб з психосоціальної допомоги в своїх областях

Надрукувати

Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я проводять широке анкетування щодо потреб з психосоціальної допомоги в своїх областях. Головне визначити яка саме потрібна допомога, кому та в якій кількості. Як триває цей процес та перші результати опитування обговорили під час щотижневої онлайн-зустрічі регіональних координаторів у Координаційний центр КМУ / Mental Health UA.

Протягом липня в дев'яти областях анкетували майже 28 000 респондентів: людей різного віку, професій, соціального статусу. Попередні висновки досліджень підтверджують необхідність посилення сервісів з ментального здоров’я в громадах.

Наприклад, кожен шостий пенсіонер нещодавно перебував у стані паніки й нічого його не могло заспокоїти. Для молоді більш характерне відчуття надмірної байдужості до речей, що зазвичай подобались раніше. Також саме нове покоління частіше почувається зневіреним та замислюється про сенси майбутнього.

Модератор зустрічі, експертка з психічного здоров'я Координаційного центру Ольга Горбаньова акцентувала увагу всіх учасників на тому, що більшість і серед людей поважного віку, і серед молоді готові спілкуватися про своє ментальне здоров’я насамперед з фаховим психологом або з сімейним лікарем. А найбільшу довіру в комунікаціях викликає інформація, що опублікована на медіа-майданчиках державної або місцевої влади.

Саме тому одна з головних місій Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська полягає в тому, аби наблизити один до одного отримувача та надавача психосоціальних послуг.

«Важливо, що регіональні координатори вже стають впізнаваними в областях. Вони будуть центрами тяжіння усіх процесів щодо ментального здоров’я. Навколо вас збираються усі, хто хоче долучитися до впровадження програми. Ви виступаєте каталізаторами подій, що вже зараз впливають на посилення сервісів з ментального здоров’я на рівні регіонів та окремих громад», - звернулась до учасників наради директорка з координації органів центральної і виконавчої влади Координаційного центра з психічного здоров’я при КМУ та радниця Прем’єр-міністра України Ірина Микичак

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

#тияк