Previous Next

У восьми закладах освіти Полтавщини встановлять контейнери для сортування сміття

Надрукувати

Із 1 вересня у 8 закладах освіти обласного підпорядкування почнуть сортувати сміття. 8 серпня міжнародні партнери долучилися до екологічної акції «Разом за чисте довкілля. Сортуємо! Зберігаємо! Відновлюємо» і передали у користування баки для роздільного збору сміття.

Контейнери отримали Полтавський спортивний ліцей, Полтавський мистецький ліцей ім. Софії Русової, Полтавська спеціальна школа, Полтавський навчально-реабілітаційний центр, Полтавський ліцей імені А.С. Макаренка, Полтавська академія неперервної освіти ім. М.В. Остроградського, Полтавський обласний дитячий оздоровчий центр «Маяк» та Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

Заступник начальника обласної військової адміністрації Олексій Бруслик розповів, що в закладах освіти має формуватися культура поводження з відходами.

«На Полтавщині впроваджують різні екологічні ініціативи. Одна з них має просвітницьких характер і спрямована саме на учнів, бо культура поводження з відходами має формуватися з дитячого віку, – розповів Олексій Бруслик. – Держава нині змінює підходи до управління з відходами, необхідно змінювати ментальність, усвідомлення громадян, як поводитися зі сміттям, як його сортувати, використовувати, розвивати відповідальне ставлення до природи. Освітні заклади мають бути флагманами у цій роботі. Коли діти будуть свідомими, вони зможуть впливати на дорослих. У закладах мають проводити широку роз’яснювальну роботу і формувати культуру поводження з відходами».

Контейнери для сміття закуплені за Програмою ООН з відновлення і розбудови миру.

«В Україні ми з 2014 року впроваджуємо ряд заходів не лише з сортування сміття, а з моніторингу довкілля, річкових ресурсів, прісної води, забруднення повітря, відновлення постраждалих територій, – розповіла спеціаліст із відновлення навколишнього середовища Програми розвитку ООН Ольга Сютікова. – Встановлюючи баки в закладах освіти, хочемо привернути увагу дітей і батьків до проблеми з побутовими відходами. Хочемо задати хороший культурний темп, щоб суспільство зрозуміло, що сміття може бути ресурсом і при переробці використовутися повторно з користю».

На заході у Полтавському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді провели інтерактив та перевірили, наскільки правильно діти сортують сміття. Також влаштували виставку виробів із вторсировини та провели майстер-клас із виготовлення екологічного оберегу, елементів домашнього декору із відходів.

Ініціював екологічну акцію «Разом за чисте довкілля. Сортуємо! Зберігаємо! Відновлюємо» Департамент екології та природних ресурсів Полтавської ОВА.

«Велика вдячність нашим міжнародним партнерам за підтримку й надане обладнання. Це невеликий, але вагомий внесок у розвиток наших дітей. Із часом такі контейнери мають з’явитися і в інших навчальних закладах», – зауважив директор Департаменту екології та природних ресурсів ПОВА Сергій Олейніков.