Previous Next

29 громад Полтавщини затвердили стратегії розвитку

Надрукувати

З 1 січня 2024 року державну підтримку й фінансування міжнародної технічної допомоги будуть надавати пріоритетно тим громадам, які затвердили Стратегії розвитку. В області цей документ розробили 29 територіальних громад. Про це на апаратній нараді повідомив директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОВА Дмитро Мандріков.

«31 територіальна громада працює над розробленням Стратегій розвитку. Фахівці Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій проводять онлайн-наради щодо активізації та моніторингу стану розробки місцевих стратегій. Опрацьовано проєкти стратегій 12 територіальних громад, надано відповідні висновки та рекомендації, які були враховані розробниками», – зазначив Дмитро Мандріков.

Нині територіальні громади мають кілька джерел залучення державних коштів для розвитку.

«До Фонду ліквідації наслідків збройної агресії від Полтавської області подано 11 проєктів будівництва. Погоджено фінансування 6 проєктів, на які буде спрямовано 243,1 млн грн, із них 2 спрямовані на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб; 4 – на відновлення інфраструктурного об'єкта, зруйнованого внаслідок ракетних ударів російської федерації», – повідомив Дмитро Мандріков.

Також громади можуть скористатися субвенцією на проєктування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення.

«Розмір субвенції для Полтавської області – 153,5 млн грн. До Мінінфраструктури України на погодження направили 10 проєктів», – говорить Дмитро Мандріков.

Одним із маркетингових інструментів залучення інвестиційних ресурсів є інвестиційні паспорти територіальних громад. Розробили їх у 25 територіальних громадах області. Також 13 громад надали інформацію про потенційні ділянки для створення індустріальних парків. Активно працюють нині Терешківська та Лубенська громади.

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін наголосив, що громади повинні якісно використовувати стратегічне планування та системно підходити до розвитку своїх територій.

«Після реформи адмінтерустрою багато нової роботи покладено на громади. Виникли певні напрями, за якими активність знизилася. Громади повинні дбати про фінансовий добробут: це й податки, й залучення інвестицій та грантів. Якщо громада не навчилася заробляти кошти, то й витрачати буде нічого. Треба їй допомогти, вказати, зацікавити. Необхідно провести робочі зустрічі з кожним керівником громади, бо Полтавщина не зможе розвиватися, якщо не буде розвитку на місцях», – зауважив очільник ОВА Дмитро Лунін.

Усе, що роблять громади, повинно конвертуватися в якісні можливості поліпшення життя людей.