Previous Next

В обласному центрі на «вуличному університеті» молодь вчили дбати про ментальне здоров’я

Надрукувати

У Полтаві волонтери загону «Єдність» Полтавського державного медичного університету провели «вуличний університет». Перший івент, присвячений отриманню нових знань і набуттю навичок у сфері ментального здоров’я, відбувся в межах Всеукраїнської програми «Ти як?», що проваджується за ініціативою Олени Зеленської.

Заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик розповів про важливість умінь і навичок самодопомоги у часи війни.

«Програма ментального здоров’я про кожного з нас, про тих людей, які переживають цю війну. Вона дозволяє знайти відповідь на ті складні питання, з якими може зіштовхнутися людина у будь-який період життя. Стрес може бути викликаний через погану оцінку на іспиті чи сварку з друзями. Але є й глобальніші проблеми, наприклад, пов’язані з війною. Ті жахіття, які переживають наші військові на полі бою, точно, не співставні з нашими переживаннями, – говорить Олексій Бруслик. – Ця програма дає можливість знайти інструменти для допомоги собі вийти із кризової ситуації та допомогти іншим впоратися із проблемами психологічного характеру. В області за програмою ментального здоров’я заплановані вибудова інфраструктури, навчання людей, широка робота психологів, проведення івентів із молоддю».

Регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я Юлія Ющенко ознайомила присутніх із дослідженнями ВООЗ про наслідки патологічних змін психіки у людей під час війни. Створення якісної системи психічного здоров’я зроблять послуги якісними й доступними.

На заході психологи-практики розповіли, як підтримувати своє ментальне здоров’я, навчили технікам швидкої самодопомоги. Також показали, як проявляється стрес, як не слід боротися із негативом. Виконали вправи, які знімають напругу в тілі й відволікають від тривожних думок.

Співорганізатори заходу: Полтавська обласна військова адміністрація, Обласний молодіжний центр, БО «Луганське обласне відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко» (м. Полтава), ГО «Центр психологічної допомоги «Конфіденс» та ГО «Університетська Єдність».