На Полтавщині сформовано спроможну мережу закладів охорони здоров’я

Надрукувати

В області сформовано спроможну мережу медичних закладів та розроблено план розвитку госпітального округу. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Віктор Лисак.

Вплив на формування ефективної мережі медичних закладів мають кількість та щільність наявного населення, демографічні показники, показники здоров’я, кількість госпіталізацій, кадрове забезпечення тощо. Лікарні в області поділили на загальні, кластерні та надкластерні. Відрізняються вони кількістю надаваних послуг населенню.

«Надкластерні надають високоспеціалізовану допомогу в межах усього госпітального округу, кластерні надають спеціалізовану й невідкладну допомогу в межах району, загальні надають планову і, за потреби, невідкладну допомогу. По кожному медичному закладу розроблено план розвитку. Відповідно до стандарту поступово кожна лікарня буде модернізована, щоб задовольнити потреби людей у всіх видах медичної допомоги», – зауважив Віктор Лисак.

Спроможна мережа – це не лише госпітальний сектор.

«Було детально проаналізовано території первинної мережі амбулаторій загальної практики сімейної медицини. У нас все рівномірно покрито і доступ до первинної медицини оптимальний. Проаналізовано і мережу надання екстреної медичної допомоги, транспортування пацієнта до медичної установи», – наголосив Віктор Лисак.

При формуванні в області спроможної мережі закладів охорони здоров’я враховували доступність, якісь та безоплатність медичної допомоги.