На Полтавщині 31 заклад медичної допомоги надає психосоціальну підтримку населенню

Надрукувати

В області реалізують проєкт МОЗ «Охорона психічного здоров’я у структурі меддопомоги». Він охоплює всі верстви населення й наближає послугу психолога на первинній і вторинній ланках медицини.

«У Полтавській області 31 заклад медичної допомоги уклав договір із НСЗУ за напрямом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це 170 місць надання послуг і 320 лікарів, які уже пройшли навчання за програмою mhGAP і опановують базові навики ведення психічних і неврологічних розладів, – розповіла начальник управління у Полтавській області Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Світлана Писаренко. – У межах медичних гарантій надання допомоги дорослим та дітям із психічними розладами абсолютно безкоштовне».

Знайти необхідний медзаклад можна завдяки онлайн-мапі. https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry.

Сімейні лікарі, терапевти, педіатри проходять навчання і опановують базові навики ведення психічних і неврологічних розладів. Щоб вміти виявляти у своїх пацієнтів стреси чи депресивні стани на початкових етапах. І у разі необхідності перенаправляти до вузького фахівця.

«Навчання – це дуже важливий ключовий момент для фахівців у сфері охорони психічного здоров’я. Отримуючи нові знання, ми отримуємо нові інструменти для подолання наслідків травм війни. У майбутньому лікарі зможуть потурбуватися про своє психічне здоров’я, психічне здоров’я жителів області та громадян усієї нашої держави, – розповідає начальник Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад із надання психіатричної допомоги ПОР» Наталія Супруненко. – Система надання психологічної допомоги фокусується на профілактиці, ранньому виявленні та втручанні, психопросвіті з акцентом на самодопомогу».

Фахівці з надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки (13 клінічних психологів, 56 практичних психологів, 8 лікарів-психологів, 9 психотерапевтів, 2 соціальні працівники) працюють у складі 64 медичних закладів Полтавської області.  

У межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» психологічну допомогу населенню Полтавщини з квітня 2023 року надають мобільні медичні команди у складі сімейного лікаря, медичної сестри, психолога, водія. Понад 2 тисячі мешканців області отримали комплексну медико-психологічну допомогу, з них психологічну консультацію отримали 423 людини.

Процес розбудови регіональної мережі надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки відбувається в співпраці з міжнародними партнерами, громадськими організаціями та в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

 #ти як?