Previous Next

Прем'єр-міністр: Уряд виділив кошти на відновлення енергетики до опалювального сезону, поставлені завдання вчасно провести заплановані заходи

Надрукувати

В Івано-Франківську, 30 липня, відбулося засідання Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України. Захід відбувся під головуванням Глави держави Володимира Зеленського та за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, членів Уряду, очільників обласних адміністрацій, представників місцевого самоврядування, голів громад.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу акцентував на трьох викликах: підготовка до зими, виконання бюджетів на всіх рівнях, прискорення інтеграції до ЄС і НАТО.

Він зауважив, що з травня працює створений Урядом штаб з підготовки до опалювального сезону.

«Для відновлення, ремонтів та захисту об’єктів енергетики лише Держагентству з відновлення виділили 10 млрд грн. Також отримуємо допомогу США у розмірі 897 млн доларів — це кошти на генератори, газотурбінні електростанції, трансформатори. Працює європейський Фонд енергетичної підтримки України, в межах якого отримано вже 166 млн євро. Кошти є, важливо вчасно провести всі заплановані заходи», — наголосив очільник Уряду.

Як повідомив Денис Шмигаль, до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб’єктів.

Також Глава Уряду зазначив, що в українських газосховищах зберігається 11,7 млрд куб. м газу (80% від запланованих обсягів), а на складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн.

«Другий виклик — виконання бюджетів на всіх рівнях, фінансова стійкість, пріоритетність видатків. У першому півріччі 2023 року видатки держбюджету склали 1 трлн 786 млрд грн. З цих коштів 819 млрд грн — це безпека та оборона. 264 млрд грн пішло на соціальні допомоги. Медицина, освіта, критична інфраструктура, швидке відновлення — це наступні пріоритети видатків бюджету. Маємо всі підходити дуже відповідально до проектів, які фінансуються з бюджетів різних рівнів. Це стосується і місцевої влади зокрема», — наголосив Денис Шмигаль.

Як відзначив Прем’єр-міністр, за півроку Уряд спрямував у місцеві бюджети 92 млрд грн трансфертів. Збережено додаткові 4% ПДФО на рівні громад — це додаткові 15 млрд грн. Для регіонів, де ведуться активні бойові дії, Уряд передбачив додаткову субвенцію в розмірі майже 24 млрд грн, з яких вже виплатив 10,6 млрд грн. Окремо для швидкого відновлення виділено на місця вже більше 20 млрд грн.

Денис Шмигаль наголосив, що доходи місцевих бюджетів за шість місяців зросли на 42,5 млрд грн порівняно з попереднім роком. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за половину 2023 року збільшились на 54 млрд грн і становлять понад 170 млрд грн.

«За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування пріоритетних і першочергових потреб на місцевому рівні. Наголошуємо на словах «пріоритетні» і «першочергові» в умовах повномасштабної війни», — зазначив очільник Уряду.

Третій виклик, за словами Прем’єр-міністра, прискорення інтеграції до ЄС та НАТО. Він зауважив, що Єврокомісія високо оцінює прогрес українських реформ у межах виконання семи рекомендацій.

«Робимо все можливе, щоб до кінця року відкрити передвступні переговори про членство в Євросоюзі. Паралельно готуємо так званий «План для України» в рамках програми Ukraine Facility, яку анонсувала Європейська Комісія», — сказав Денис Шмигаль.