На Полтавщині подали 12 заявок щодо компенсації за програмою «єВідновлення»

Надрукувати

За програмою «єВідновлення» житель з Омельницької громади отримав компенсацію 199,6 тис. грн на ремонт пошкодженого будинку. Комісією погоджено виплату заявникам Кам’янопотоківської громади – 195,2 тис. грн та Кременчуцької  – 36,1 тис. грн.

Є й такі, кому відмовили в отриманні компенсації. Зокрема через виявлення недостовірних даних, зазначених у заяві про надання компенсації за пошкоджений об’єкт, невстановлення факту руйнувань від збройної агресії рф. Також 2 заяви ще перебувають на розгляді. Загалом від громадян області за програмою єВідновлення подано 12 заяв (3 заяви про пошкодження у квартирах, 9 заяв – у приватних будинках).
Про це на брифінгу повідомив заступник начальника ОВА Максим Калінін.
Він зауважив, що для розгляду питання надання компенсації органи місцевого самоврядування утворюють відповідні комісії.
«До складу комісії мають входити не менше 5 осіб: обов’язково людина з будівельною або архітектурною освітою. Третину складу має становини громадськість. 35 громад нашої області вже створили такі комісії», – зазначив Максим Калінін.
За його словами, програма єВідновлення має обмеження – на ремонт пошкодженого житла можна отримати не більше 200 тисяч гривень. Ці кошти нараховують людині на спеціальну картку. Гроші можна використати на придбання будівельних матеріалів, а також на послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а продавці подали заявку на участь у програмі через портал «Дія».
Отримати компенсацію можуть власники (співвласники) пошкодженого майна, право власності яких підтверджено. Подати заявку на відшкодування можна незалежно від місця реєстрації. Наприклад, людина може проживати в Харові чи Херсоні, а подати заявку на Полтавщині.
Заявку на отримання компенсації потрібно подати до Реєстру пошкодженого та знищеного майна через Портал Дія в електронній формі. До цього реєстру підключені всі органи місцевого самоврядування, які координують питання на місцях. Подавати заявки на відповідну компенсацію можна також у паперовій формі через ЦНАПи, органи соцзахисту й нотаріусів. 
На Полтавщині від обстрілів постраждали 14 громад, у 7 громадах пошкоджень зазнали саме житлові будинки.
Найбільше постраждали жителі сіл Чечелево та Ялинці. Через російський обстріл було пошкоджено понад 90 об'єктів. Людям допомогла місцева громада й долучилися сусідні: Омельницька, Піщанська, Новогалещинська, також долучилася область.
За рахунок коштів обласного бюджету надали допомогу 95 людям на загальну суму понад 2,5 мільйони гривень.