Щороку на Полтавщині вдається пролікувати близько шестисот хворих на хронічні гепатити

Надрукувати

Захворюваність на вірусні гепатити у світі зростає. В Україні понад 1,3 мільйона осіб хворіють на вірусний гепатит С, а також майже 600 тисяч – на вірусний гепатит «В». Хронічний довготривалий перебіг загрожує інвалідизацію і може призвести до смерті пацієнта. Але більшість інфікованих гепатитами людей про свій діагноз не знають і відповідно не отримують лікування.

Із нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, що відзначається 28 липня, – коротка розмова з експертом ДОЗ за фахом «Інфекційні хвороби» Лідією Войтенко.

Внесла свої корективи широкомасштабна війна: зросло виявлення хворих на гепатити серед військовослужбовців та тимчасово переміщених з окупованих територій та регіонів активних бойових дій.

За 6 місяців 2023 року в області виявлено хворих на хронічні вірусні гепатити майже чотири сотні осіб, тоді як у минулому 2022-му – 126. Серед «цьогорічних» хворих людей із хронічним гепатитом С – 294 особи. Хворих на гепатит В виявлено 33 особи.

Захворюваність на хронічні вірусні гепатити в Полтавській області вища, ніж статистичні показники по Україні. Сказати, що це погано – не правильно, адже на Полтавщині втілені всі заходи щодо своєчасного виявлення цієї хвороби. Кожен бажаючий може пройти обстеження насамперед у сімейного лікаря, а також у лікарів, до яких звертається пацієнт за допомогою. Вважаю наші показники результатом кращого виявлення цієї хронічної хвороби і, як наслідок, можливості призначити лікування пацієнту раніше.

На жаль, тих, хто потребує проведення противірусної терапії, більше, ніж можливостей пролікуватися своєчасно. Лікування отримують як військовослужбовці, так і внутрішньо переміщені особи.

Сьогодні серед молоді (й не лише) надзвичайно популярний татуаж, і саме в таких салонах потрібна особлива увага й обережність. Не соромтеся перед процедурою перевірити, чи не загрожує вам біда. Те ж саме стосується косметичних послуг, перукарні, безпечності статевих контактів.

Щодо гепатиту А, то ця хвороба вам ніколи не загрожуватиме, якщо дотримуватися гігієнічних навичок, пити чисту воду, мити руки. На жаль, у період військових дій це не завжди вдається. Та за можливості треба все ж звертати увагу насамперед на питну воду та на засоби особистої гігієни.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»