Previous Next

Соціальна та фізична активність допомагають подолати стрес

Надрукувати

Психолог ГУ ДСНС України у Полтавській області Юлія Фалєєва має 25 років стажу за фахом. Працює з постраждалим населенням та працівниками системи ДСНС 22 роки. Під час війни пройшла тривале навчання по роботі з кризою і травмою, ініційоване країнами НАТО. Адже під час війни роботи у психологів побільшало, і допомогу треба надавати фахово.

Юлія Фалєєва з перших годин після ракетного обстрілу «Амстора» в Кременчуці надавала психологічну допомогу родичам потерпілих, очевидцям трагедії, врятованим, які щодня приходили на місце зруйнованого торгового центру.

«Особливості надання першої психологічної допомоги постраждалому населенню в тому, що люди самі не розуміють, що потребують допомоги. Одразу після надзвичайної ситуації, евакуації, пожежі вони розгублені, панікують, проявляють агресію і відмовляються від будь-якої допомоги, – розповідає психологиня. – Наше завдання – вислухати, допомогти порадою, перенаправити до вузького спеціаліста чи надати необхідну інформацію».

Важливий елемент роботи психолога в структурі рятувальної служби – робота з персоналом. Рятувальники й до війни працювали з постраждалими, часто зіштовхуються з психотравмою, мають тенденції до професійного вигорання. Працівники диспетчерської служби теж потребують занять із психологом, адже першими приймають емоції постраждалих або очевидців надзвичайних ситуацій. Для рятувальників діє кімната психологічного розвантаження, проводять різні заходи на розвиток комунікативних здібностей, стресостійкості, на пізнання себе, профілактики емоційного вигорання, із взаємодії в родині, підтримки дітей у важких умовах. Що цікаво певним групам, те й обговорюють із психологом.

У часи війни ментальне здоров’я важливе абсолютно для кожного. Існує низка платформ із надання безкоштовної психологічної допомоги. У межах Всеукраїнської національної програми з ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, діє сайт – https://www.howareu.com/. Юлія Фалєєва радить людям, які відчувають стрес, занепокоєння чи злість, дієвий метод психологічного розвантаження: часто допомагають рутинні справи – виконання будь-якої діяльності. Ходимо в магазин, готуємо їсти собі, близьким, прибираємо кімнату, ходимо на роботу, дбаємо про дітей, сусідів, тварин. Соціальна та фізична активність – надійні помічники в подоланні стресу. Також не варто усамітнюватися. Спілкування з іншими, бесіди з психологом, священником, близькими важливі.

«Біда, про яку розповіли, – це вже пів біди», – додає психолог.

#ти як?