Previous Next

Комісія облради з питань екології підтримала фінансування нових природоохоронних заходів

Надрукувати

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування депутати розглянули кілька питань. Зокрема підтримали проєкт рішення «Про внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2023 році».

Директор Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Сергій Олейніков розповів, що на фінансування заходів, спрямованих на розвиток об’єктів охорони навколишнього природного середовища, необхідно 48 мільйонів гривень.

«Додаємо 13 ініціатив до переліку природоохоронних заходів. Серед них розроблення проєктів організації територій регіональних ландшафтних парків «Нижньоворсклянський» та «Гадяцький», заходи з охорони та запобігання пошкодженню об’єктів природно-заповідного фонду, визначення меж охоронних зон. Також роботи з укріплення берега Кременчуцького водосховища, реконструкція каналізаційного колектора в Полтаві та насосної станції в Кременчуці, виконання екологічних ініціатив від громад області, розробка регіонального плану з управління відходами в області, збирання та утилізація люмінесцентних ламп, термометрів і батарейок та збирання ламп розжарювання», – розповів Сергій Олейніков.

Окремо депутати розглянули стан виконання Програми фінансування комунальних установ природно-заповідного фонду Полтавської облради на 2019-2023 роки та заслухали звіти керівників регіональних ландшафтних парків «Кременчуцькі плавні» і «Диканський», дендрологічного парку загальнодержавного значення «Криворудський».

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик зауважив, що цього року в області дуже важливо встановити межі територій природно-заповідного фонду.

«Через те що не встановлено межі територій ПЗФ, земельні ділянки можуть роздавати в приватну власність. Тому є доцільність і важливість виконання робіт із розробки проєктів землеустрою щодо організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду. Крім того, варто налагодити роботу служб охорони і захисту земель, – розповів Олексій Бруслик. – Незабаром розроблятимуть нову програму фінансування комунальних установ. Тому заклади мають по-новому поглянути на свій розвиток і роботу. У програмі не вистачає концептуального підходу до розвитку регіональних ландшафтних парків, благоустрою, проведення нових заходів. Парки мають бути об’єктом не лише заповідної території, а об’єктами-магнітами для туристів, місцевих жителів».

Підтримані питання екології та раціонального природокористування винесуть на рогляд сесії Полтавської обласної ради.