Військово-лікарські комісії на Полтавщині працюють у цивільних медичних закладах

Надрукувати

Після ухвалення Кабінетом Міністрів України постанови «Про внесення зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» військово-лікарські комісії працюють на базі цивільних медичних закладів області. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповіла начальник медичної служби сектору комплектування Полтавського обласного ТЦК та СП Жанна Дрига.

«Після отримання повістки громадянин повинен з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для уточнення військових облікових даних. Якщо визначена потреба в даній особі для проходження військової служби, ТЦК дає направлення на проходження військово-лікарської комісії. Медичний огляд (лабораторні дослідження, консультації та обстеження лікарів, оформлення відповідних довідок і формування медичних висновків) оплачує держава», – говорить Жанна Дрига.

Комісії, що функціонують на базі військових медичних закладів, проводять огляди тільки військовослужбовців. За висновками військових лікарів людина або далі продовжує проходити службу в бойовій частині, з якої потрапила на лікування, чи направляється в іншу частину, чи звільняється.

«Понад 300 військовослужбовців із різних частин, які брали участь у боях, отримали поранення, пройшли лікування та рішенням військово-лікарської комісії були визнані обмежено-придатними до військової служби, були переведені до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Полтавської області. Нині вони опановують нові для себе види діяльності», – повідомив начальник служби зв’язків із громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

На роботу військово-лікарських комісій фахівці територіальних центрів комплектування не мають ніякого впливу. Їхнє функціонування на базі цивільних медичних закладів унеможливлює корупційну складову та маніпулятивні виклики. Також це зручно: громадяни проходять обстеження лікарів, лабораторні дослідження, в разі необхідності додаткові обстеження в одній лікарні.