Previous Next

Дмитро Лунін: «У кожної громади має бути інвестиційний паспорт»

Надрукувати

На щотижневій нараді в начальника ОВА обговорили інвестиційний потенціал територіальних громад Полтавщини.

Директор Агенції регіонального розвитку області «Офіс євроінтеграції» Віта Клименко розповіла про необхідність створення інвестиційних проєктів регіонального значення, які можуть бути привабливими для інвесторів та міжнародних фінансових установ.

«Інвестиційна активність громади є дуже важливою для економічного розвитку та підвищення рівня життя мешканців. Залучення інвестицій до громади може допомогти створити нові робочі місця, покращити інфраструктуру, забезпечити доступність та сприяти загальному розвитку громади», – розповіла Віта Клименко.

Факторами інвестиційної привабливості громади можуть бути інвестиційні об'єкти, природні ресурси, інфраструктура для бізнесу, культурна спадщина, людський капітал, локальний бізнес, стратегічні документи.

Створення інвестиційного паспорта є першим кроком маркетингу території, тобто підвищення її інвестиційної привабливості для потенційних інвесторів у результаті надання їм інформації, необхідної для прийняття рішень. Не всі громади Полтавщини мають інвестиційні паспорти. У деяких вони містять застарілу інформацію, не мають англомовного варіанту для зовнішнього інвестора.

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін наголосив, що громадам потрібно на повну використовувати свій потенціал.

«У кожної громади має бути інвестиційний паспорт, його постійно треба оновлювати, зважаючи на можливості громад. Не може бути, щоб громада не займалася економічним розвитком. Агенція регіонального розвитку області має допомогти територіям скоординувати цю роботу, щоб знаходити інвесторів, ринки збуту, ланцюги постачання обладнання чи сировини з-за кордону для виготовлення нової продукції, – сказав Дмитро Лунін. – Важливо звернути увагу, що зараз є пільги з реалізації продукції за кордоном і треба ними користуватися. Крім того, в громадах нині є великий трудовий потенціал, є кваліфіковані кадри з числа ВПО, громади мають їх використовувати для розвитку бізнесу. Це може бути як місцевий, так і релокований бізнес».

Нині «Офіс євроінтеграції» розробляє електронний майданчик «Виробники Полтавщини» у межах Програми міжнародної технічної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку співфінансують Європейський Союз та уряд Німеччини й реалізує німецька компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Крім того, триває підготовка спільного онлайн-заходу з Державною установою «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest) із метою презентації інвестиційних проєктів бізнесу Полтавської області.