Турбота про себе – це справжнє задоволення та розслаблення

Надрукувати

24 липня – Міжнародний день турботи про себе. Турбота про себе є ключовим елементом психічного здоров’я, що допомагає протистояти стресовим факторам, яких на сьогодні чимало. Суть турботи про себе полягає в тому, щоб навчитися розуміти власні потреби, прислухаючись до своїх емоцій та сигналів свого тіла.

Перш за все важливе піклування про своє здоров’я. І це не повинно бути проблемою, турбота про своє здоров’я повинна бути способом життя. Основні складові здорового способу життя – раціональне харчування, особиста гігієна, режим дня, фізична активність.

Турбота про тіло складається з того, чим ви його годуєте, чим ви дихаєте, що його оточує. Поки ви молоді, здається, що тіло буде завжди молодим і здоровим. Але саме від турботи про нього залежить, як довго і наскільки якісно воно вам прослужить.

Правила здорового способу життя

У Міжнародний день турботи про себе варто замислитись і проаналізувати якість і кількість цього важливого аспекту свого життя. Часто турботу про себе люди уявляють як догляд за тілом, косметичні процедури, добре, якщо до цього ще додають фізкультуру і правильне харчування, гігієну сну. Але це лише мала частина турботи про себе..

Турбота про себе – це:

Зрозуміло, що саморозвиток, навчання, хобі, спілкування, дозвілля, цікава робота, режим праці та відпочинку – теж складові турботи про себе.

Потрібно любити себе, але не перетворювати цю любов у виправдання. Коли любиш себе, то будеш робити для себе лише найкраще, будеш стежити за здоров’ям, їсти здорову їжу, тримати свій дух піднесеним і мотивувати своїм прикладом інших.

Що ще може бути турботою про себе:

Турбота про себе – це не егоїзм, а необхідність! Набагато легше дарувати друзям та близьким радість, підтримку та натхнення, коли вони є всередині нас самих.

Коли ми ігноруємо свої власні почуття і потреби, ми ніби відмовляємося від самих себе. Якщо ви навчитеся піклуватися про себе, розпізнавати і задовольняти свої власні почуття і потреби, ви відчуєте, як зсередини наповнюєтеся позитивною енергією, якою вам неодмінно захочеться поділитися із іншими людьми.

Сергій Блажків, лікар – терапевт КНП « Кобеляцька міська лікарня»