Previous Next

Ірина Верещук: «Досвід, який має Полтавщина в підтримці ВПО, ми поширюватимемо й масштабуватимемо на всю країну»

Надрукувати

У Полтавській ОВА провели засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення за участі Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, його заступник Олексій Бруслик, члени Координаційного центру підтримки цивільного населення при ОВА, народні депутати України, члени координаційного штабу з питань забезпечення прав і свобод ВПО, голови територіальних громад та представники благодійних організацій обговорили актуальні напрями роботи Полтавщини щодо підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Впровадження нових інструментів і моделей підтримки постраждалого населення.
Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук наголосила, що в поточному році змінилися потреби ВПО, вони стали глобальнішими.
«Виклики, які перед нами стоять цього року, відрізняються від тих, які були торік. У 2022-му нашим завданням було обігріти людей, нагодувати, те, що ми називаємо гуманітарне реагування, зараз це вже інші пріоритети. Вони складніші фінансово, складніші в адмініструванні. Тому те, що ми сьогодні проводимо Координаційний штаб, який створений при ОВА в такому ефективному складі, дать значний ефект, – сказала Ірина Верещук. – Досвід, який має Полтавщина в підтримці ВПО, ми поширюватимемо й масштабуватимемо на всю країну. Ви робите багато, це видно в Києві. Полтавщина завжди в трійці лідерів по своїх програмах, із реалізації державних програм, за людяним підходом. Те, що ви робите, – не формалізм і фіксація планів, це справжня щира робота».
Начальник Полтавської облвійськадміністрації Дмитро Лунін розповів про підтримку внутрішньо переміщених осіб, які проживають в області.
«Полтавщина стала надійним тилом, логістичним хабом, прийняла сотні тисяч переселенців. У перші дні війни через область пройшло більше, ніж півтора мільйона осіб. Нині в наших громадах проживає 186 тисяч зареєстрованих ВПО. І якщо минулого року ми насамперед займалися тим, щоб забезпечити людей харчуванням, прихистком, то зараз говоримо про соціалізацію, адаптацію, інтеграцію в економіку Полтавської області, суспільство», – розповів Дмитро Лунін.
На засіданні обговорили працевлаштування переселенців, програми підтримки ВПО, медичне обслуговування, надання соціальних послуг.
В області також запроваджують нові інструменти й моделі підтримки постраждалого населення. Зокрема область бере участь у пілотному проєкті зі створення мобільної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян. Миргородська, Пирятинська, Котелевська та Опішнянська територіальні громади до кінця року отримають по одному вантажопасажирському мікроавтобусу на шість посадкових місць. Вони будуть облаштовані необхідним інвентарем для надання комплексної послуги з обслуговування вдома вразливих категорій населення, що дозволить максимально наблизити соціальні послуги до отримувачів.
Заступник начальника Полтавської ОВА, керівник Координаційного центру Олексій Бруслик розповів про створення в регіоні центрів життєстійкості за різними програмами.
«Програма ООН із відновлення та розбудови миру опрацьовує можливість обладнання приміщень для проведення соціальної та ментальної адаптації дорослих у семи територіальних громадах. Крім того, ще в шести громадах є можливість створити центри життєстійкості за проєктом Мінсоцполітики України в межах ініціативи першої леді України, – розповів Олексій Бруслик. – Враховуючи об’єктивну потребу у використанні сучасних методів і моделей роботи з постраждалим населенням, на базі Полтавського обласного центру соціальних служб триває робота зі створення Мультифункціонального простору (ХАБу), який насамперед спрямований на розбудову і вдосконалення системи соціальних послуг, розвитку сімейних форм виховання та проведення заходів, спрямованих на підтримку постраждалого населення, зокрема й ВПО».

Крім того, на засіданні обговорили заходи забезпечення житлом переселенців. Голови Глобинської, Нехворощанської та Котелевської громад представили проєкти облаштування соціальних гуртожитків та багатоквартирних будинків для постійного проживання ВПО, які вже працевлаштовані в громадах. Загалом в області 13 проєктів з облаштування житла беруть участь у різних конкурсних відборах, як на отримання державних коштів, так і на підтримку міжнародних організацій.