Уже подано понад 220 заяв кандидатів у помічники ветерана, триває друга хвиля набору до участі у «пілоті», - Тетяна Калита

Надрукувати

В Україні триває процес конкурсного відбору кандидатів на участь у пілотному проєкті із започаткування інституту помічника ветерана. Вже подано більше 220 заяв бажаючих долучитися до цієї ініціативи ветеранського відомства, що у форматі експерименту триватиме до кінця року у чотирьох регіонах держави.

Про це розповіла під час прямого ефіру національного телемарафону «Єдині новини» заступниця міністра у справах ветеранів України з питань цифрової трансформації Тетяна Калита.

Вона повідомила, що наразі середній вік тих, хто потенційно готовий працевлаштуватися на посаду помічника ветерана, становить 43 роки, 54% з них є жінками. У розрізі рівня освіти зауважено, що нині 52% кандидатів мають магістерські дипломи, 48% є бакалаврами. Найбільше фахів, з якими приходять люди в цей проєкт – право, фінанси, облік та аудит і педагогічні спеціальності.

Нагадаємо, що сенс діяльності помічників ветерана у тім, аби, керуючись принципом «рівний - рівному», допомогти, підтримати і скоординувати необхідний супровід наших Захисників та Захисниць на непростому шляху переходу від військової служби до цивільного життя.

уже подано понад 220 заяв кандидатів у помічники ветерана, триває друга хвиля набору до участі у «пілоті», - тетяна калита

«Помічник проактивно працюватиме із цільовою аудиторією цього сервісу. Також налагоджено співпрацю із ЦНАПами, що можуть бути однією з точок дотику в громаді для відповідної категорії людей. Якщо ж десь немає Центру адмінпослуг, тоді громада сама обирає місце, максимально комфортне для того, аби ветерани мали таку точку перетину чи дотику зі своїми помічниками», - зазначила Тетяна Калита.

Також заступниця міністра повідомила, що вже у серпні стартує навчання для майбутніх помічників ветеранів. Крім того, проводитиметься вишкіл і тих, хто навчатиме працівників сервісних офісів у громадах, яким украй важливо розуміти як юридичні тонкощі місії, так і мати відповідну емпатію у спілкуванні аби зрештою змогти гідно та достойно супроводити визначену категорію людей.

Умови роботи помічників ветерана будуть водночас непростими, проте дуже зрозумілими, - зізналася посадовиця. І це не тільки суто адміністративна робота. Якщо потрібно, помічник має допомогти оформити ветеранам документи, які слід подати в ту чи іншу інстанцію. Або, приміром, прийти і обговорити якісь питання в домашніх обставинах разом із сім’єю ветерана.

«Щоби максимально можливо та комфортно вирішити закладені в цей інститут функції, ми з одного боку прописали достойну зарплату працівникам, а з іншого плануємо забезпечувати їх службовими планшетами чи іншими гаджетами для зручного надання цільовій категорії послуг у будь-якому місці громади», - додала під час ефіру телемарафону Тетяна Калита.

Нагадаємо, що кандидати на конкурсний відбір у помічники ветерана можуть подати заяву в електронній формі на участь у конкурсі винятково через інформаційний портал Е-ветеран (https://eveteran.gov.ua). Тобто, для цього не потрібно ходити в якісь офіси, це можна зробити і вдома протягом декількох хвилин. Власне, такий механізм і є елементом безбар’єрності цього пілотного проєкту. Набір до нього, як повідомила пані Калита, відбуватиметься фактично доти, доки не вдасться сформувати необхідну кількість кандидатів, а це – 400 осіб. Надалі під час уже загальнодержавного масштабування ініціативи, звісно, потреба в таких фахівцях зросте у кілька разів.

Докладніше про умови участі у проєкті та загалом його мету започаткування можна довідатися за посиланням https://mva.gov.ua/ua/pomichnik-veterana/opis-proyektu