«Із початку повномасштабної війни Полтавщина стала гуманітарним хабом для України», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Полтавщина межує з Харківською та Сумською областями, частини територій яких на початку війни були тимчасово окуповані ворогом. Із першого дня повномасштабного вторгнення чимало жителів цих регіонів залишили свої домівки та приїхали до громад нашої області.

«Із початку березня 2022 року ми включилися в порятунок мешканців Сумщини. Працював гуманітарний коридор і багато людей ми змогли прийняти. Це майже 100 тисяч переселенців, яких на початку березня привезли до Полтавщини. По кілька разів на добу колони з майже 100 автобусів виїжджали до Сум. Вивозили людей під дулами танків», – зазначив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін в інтерв’ю (https://youtu.be/wgFlwgeB448) журналістам українського новинного інтернет-видання ONLINE.UA.
«Крім того, ми формували продуктові пакунки на Сумську область і відправляли їх щодня. Більше 300 тисяч таких пакунків відправили на Сумщину та 300 тисяч пакунків роздали безпосередньо в Полтавській області. Це насамперед були їжа, теплий одяг і необхідні речі», – додав Дмитро Лунін.
Наприкінці лютого – на початку березня Полтавщина прийняла 1,5 мільйона переселенців. Хтось залишився на території області, хтось поїхав на захід чи за кордон. В області 229 місць компактного проживання, де розміщувались внутрішньо переміщені особи. Це переважно школи, гуртожитки, клуби, де були обладнані місця для проживання. Усі згуртувалися: гуманітарні організації, соціально відповідальний бізнес, кошти на допомогу постраждалим спрямовували з бюджетів області та громад.
«У перший місяць повномасштабного вторгнення був заснований координаційний хаб роботи з міжнародними гуманітарними організаціями. Тоді 30 великих міжнародних організацій допомагали нашій області, а також уряд Польщі. До сьогодні відбувається координація потреб ВПО. Тому міжнародні організації знають, що потрібно Полтавщині, а ми відповідно розподіляємо все, що до нас надходить, по громадах, по місцях компактного проживання», – розповів Дмитро Лунін.
В Єдиній інформаційній базі даних на Полтавщині нині перебуває понад 186 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Повертаються і ті, хто залишив область на початку війни.
«Багато людей повертаються додому. Вони відновлюють країну, дім, бізнес. Динаміка й далі буде позитивною», – сказав Дмитро Лунін.
Щодня допомагаючи внутрішньо переміщеним особам, територіям, що постраждали від окупації, підтримуючи промисловість та сільське господарство області, наближаємо перемогу.
«По-перше, після перемоги у нас буде найпотужніша армія в Європі, що стоятиме на варті наших інтересів і на варті інтересів Європи. По-друге, ми не перестанемо бути сировинною державою. Не тільки вирощуватимемо культури, а ще вироблятимемо харчові продукти. Також у нас розвинута нафто- та газовидобувна промисловість, і є перспективи в цій галузі. Крім того, ми показали, що у нас найкращі ІТ-спеціалісти. Ними пишаються, їхній продукт конкурентоспроможний. І ІТ-структура, і креативна індустрія будуть розвиватись. Наша країна має всі можливості стати лідером серед країн Європи», – зазначив Дмитро Лунін.