Previous Next

Медики з Полтавської області третій тиждень працюють на Херсонщині

Надрукувати

Відбулася ротація двох бригад екстреної меддопомоги, педіатра й хірурга, які з Полтавщини прибули в Херсонську область. Фахівці вже працюють на місцях. Крім того, приїхав хіміотерапевт, такого фахівця потребував один із медзакладів Херсона.

«Деякі з наших працівників – на добових чергуваннях. Бригади «швидких» або на виїздах, або проводять навчання з такмеду для колег. Були й випадки, що надавали допомогу людям, які постраждали від артобстрілу, – розповів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. – У семи населених пунктах Херсонщини відпрацювали дві пересувні амбулаторії. Бригади провели профілактичні огляди більше 100 людей, серед яких і діти».

Керівник Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Дмитро Лавренко розповів про специфіку роботи бригад.

«Середньодобове навантаження бригади екстреної медичної допомоги майже не відрізняється від навантаження Полтавського обласного центру. Це цивільне населення із серцево-судинною патологією, патологією нервової системи. Вікова категорія людей, яка частіше всього потребує допомоги, – за 60 років», – розповів Дмитро Лавренко.

Пересувні амбулаторії у віддалених населених пунктах не лише ведуть огляди громадян, також медики беруть аналізи на біохімічні дослідження й загальний аналіз крові. Онкоскринінг проводять для людей, старших за 40 років.

«У деякий селах, де знищені ФАПи, огляд людей проводимо в самих машинах, – розповіла заступник головного лікаря з педіатричної допомоги Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського Ольга Бастаногова. – Люди дуже задоволені, що мають змогу перевірити здоров’я й поспілкуватися. Полтавщина – одна з перших областей, яка відправила медиків на Херсонщину в такій великій кількості».

Завдяки діагностиці місцеві мешканці вже звернулися до профільних лікарів. Наприклад, полтавські фахівці виявили пару запущених випадків онкозахворювань – щоки й вуха. Виїзди продовжать.

Дмитро Лунін подякував кожному лікарю, фельдшеру, медсестрі, водіям медичних авто, які нині працюють на Херсонщині. Полтавщина й надалі допомагатиме постраждалим регіонам.