Опитування громадської думки напередодні саміту Альянсу засвідчило високий рівень підтримки НАТО і подальшої допомоги Україні

Надрукувати

Напередодні Вільнюського саміту 2023 року на замовлення НАТО у 31 державі Альянсу було проведено опитування громадської думки, у рамках якого вивчалося ставлення громадян держав–членів Альянсу, зокрема, до таких питань, як членство їхньої країни в НАТО, колективна оборона і оборонні видатки. Загалом, підтримка НАТО залишається високою, так само, як і підтримка продовження надання допомоги Україні.

Подібно до результатів попередніх опитувань, переважна більшість респондентів вважають НАТО важливою для майбутньої безпеки їхньої країни (73%), а 70% проголосували б на референдумі за те, щоб їхня країна залишилася членом НАТО. Підтримку збереження на поточному рівні або збільшення оборонних видатків висловили 73% опитаних.

Більшість респондентів поділяють думку про те, що їхня країна повинна захищати іншого члена НАТО у разі нападу (64%), а 62% опитаних вважають, що завдяки членству в Альянсі зовнішній напад на їхню країну є менш вірогідним.

Трохи більше половини учасників опитування негативно сприймають Китай (54%), тоді як Росію негативно сприймають дві третини респондентів (66%). Обидва показники збігаються з тенденціями, виявленими за підсумками минулорічного опитування.

Подібно до опитування громадської думки, що проводилося напередодні саміту НАТО у 2022 році, одним із параметрів було сприйняття вторгнення Росії в Україну. Майже дві третини респондентів в державах–членах Альянсу вважають, що вторгнення Росії в Україну позначилося на безпеці і спокої їхньої країни (64%). Підтримка респондентами продовження надання їхніми країнами допомоги Україні залишається високою і становить 65%.