Previous Next

У Полтавському обласному онкодиспансері встановили лінійний прискорювач і сучасний комп'ютерний томограф

Надрукувати

У Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері встановили перший у регіоні лінійний прискорювач і спеціалізований комп’ютерний томограф. Нове обладнання значно скоротить час обстеження і лікування пацієнтів. Це новий рівень надання допомоги.

«Одне зі стратегічних завдань, над яким працювали у сфері медицини, реалізоване. На Полтавщині, в обласному онкодиспансері, встановлені перший у регіоні лінійний прискорювач і сучасний комп'ютерний томограф. Тепер люди зможуть проходити високоточну діагностику та якісне лікування раку. Що важливо, ці послуги для пацієнтів безкоштовні. Попри війну нам вдалося втілити задумане: створити цей сучасний комплекс, який допоможе рятувати життя. Щиро дякую всім, хто доклав зусиль, щоб це обладнання з'явилося в області. Колективу онкодиспансеру, народним депутатам, депутатському корпусу обласної ради, МОЗ і профільному департаменту ОВА», – зауважив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Розповів, що лінійний прискорювач для онкологічного диспансеру придбали за 60 мільйонів гривень. 20 із них – кошти держбюджету, решта – обласного. 28 мільйонів гривень на КТ теж виділили з облбюджету.

Як розповів головний лікар Полтавського обласного клінічного онкодиспансеру Орест Вовк, щороку на Полтавщині реєструють близько 5 тисяч онкохворих. Зазначив, що встановлене обладнання прискорить процес надання допомоги. «Лікування із використанням лінійного прискорювача для пацієнтів онкодиспансеру буде безплатним, – додав Орест Вовк. – Перш ніж встановити придбане обладнання, демонтували старі прилади й зробили ремонт приміщень – бункера та пультової. А фахівці пройшли навчання, щоб працювати з апаратурою».

Опанували роботу на встановленому обладнанні 10 медиків: 4 лікарі, 3 інженери-радіологи і 3 рентген-лаборанти.

«Головна перевага цього апарату – відсутність радіоактивного джерела, а завдяки спеціальній конструкції ми можемо підвести до пухлинного осередку максимально високу дозу опромінення, при цьому мінімізувати вплив на оточуючі тканини та органи. Досягається це за допомогою створення просторової 3D-моделі пухлини. За рік ми очікуємо пролікувати 800 пацієнтів», – розповіла завідувач відділення променевої терапії обласного онкодиспансеру Людмила Лимар.

Застосування цього новітнього комплексу дозволить підвищити доступність променевої терапії для мешканців Полтавщини, військових, переселенців, а також для жителів сусідніх областей. Зменшити терміни реабілітації пацієнтів після променевого лікування.