Previous Next

Із початку року полтавські піротехніки здійснили 63 знешкодження вибухонебезпечних предметів

Надрукувати

Про мінну безпеку та досвід розмінування звільнених територій розповіли під час брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини начальник частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Полтавській області Максим Шаламович і заступник начальника вибухотехнічної служби ГУ НП у Полтавській області Артем Бондаренко.

«Із початку цього року полтавські піротехніки залучалися до 63 знешкоджень вибухонебезпечних предметів на території Полтавської області. З них 10 – знищення сучасних боєприпасів. Ліквідовано 280 вибухонебезпечних предметів часів Першої та Другої світових воїн. Обстежено 22 700 квадратних метрів території області», – повідомив Максим Шаламович.

На деокупованих територіях нині зустрічається багато неспрацьованих та навмисно залишених ворогом боєприпасів. Їх знаходять у різних, часом неочікуваних, місцях: у дитячих іграшках, меблях, будівельних матеріалах, канцелярському приладді.

Спікери розповіли, що були випадки,  коли місцеві жителі, нехтуючи власною безпекою, самостійно намагалися їх знешкодити. Тож доводилося відповідним службам виїжджати і на ліквідацію наслідків вибухів.

«Цього року відбулося 22 виїзди на вибухи в Полтавській області. Загалом вже здійснили 249 виїздів. І кожен для нас – бойовий. Вибухотехніки не знають, що на них чекає: снаряд, міна, граната, саморобний вибуховий пристрій, розтяжка, чи він один, чи їх там кілька. А найважливіше завдання – зберегти життя і населення, і фахівців. Тим більше, що полтавські вибухотехніки і піротехніки беруть участь у розмінуванні деокупованих територій України», – говорить Артем Бондаренко.

Спікери розповіли про види боєприпасів та інші вибухонебезпечні предмети, з якими доводилося працювати, нагадали правила безпечної поведінки при їх виявленні. Продемонстрували зразки сучасних боєприпасів, охарактеризували їхні тактико-технічні характеристики.

Особливу увагу учасники брифінгу акцентували на дотриманні громадянами правил безпеки при виявленні підозрілих предметів: