Євген Кончаковський на брифінгу розповів про особливості навчання дітей, які перебувають за кордоном

Надрукувати

Учні, які виїхали за кордон під час дії воєнного стану, можуть обрати варіанти здобуття освіти, які рекомендує Міністерство освіти і науки України. Це навчатись тільки в закладі освіти країни перебування за очною формою чи поєднувати навчання в закладі освіти країни перебування і в освітньому закладі України за однією із форм навчання (дистанційною, сімейною (домашньою), екстернатною).

Про це на брифінгу в медіацентрі Полтавщини повідомив директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський.

«Деякі педагогічні працівники неправильно трактують методичні рекомендації наказу МОН від 15 травня 2023 року. Вони говорять, що діти повинні повертатися до України і вчитися офлайн. Це порушення прав дитини на освіту, – сказав Євген Кончаковський. – Також не всі школи нині можуть забезпечити очне навчання або змішану форму. Із 528 закладів загальної середньої освіти Полтавщини, використовують укриття 390 (75%)».

Він акцентував, що основне завдання органів влади та освітян – забезпечити зв'язок дитини з українською школою і створити їй всі умови для того, щоб вона змогла повернутися після закінчення воєнного стану до процесу навчання в закладі освіти Полтавщини та безболісно інтегруватися в нього.

Якщо дитина перебуває за межами області, то згідно з законодавством України вона може бути зареєстрована в одному навчальному закладі.

Станом на 1 травня жителі Полтавщини подали 8741 заяву щодо влаштування дітей до першого класу в навчальні заклади області. 734 заяви – від внутрішньо переміщених осіб.

Якщо батьки першокласників, які тимчасово перебувають за кордоном, бажають, щоб їхні діти пішли на навчання з 1 вересня до однієї з шкіл області, вони можуть подати заяву на вступ дитини до 1 класу дистанційно, але тільки в один заклад.