Previous Next

7,5% учнів шкіл області навчаються за кордоном

Надрукувати

Міністерство освіти і науки України розробило Методичні рекомендації щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану. 12 червня на щотижневій нараді в начальника облвійськадміністрації обговорили питання організації навчання учнів за кордоном.

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін наголосив, що одне з головних завдань, яке нині постає перед освітянами й органами місцевого самоврядування, – зберегти зв’язок з Україною дітей, які нині перебувають в інших країнах.

«Слід забезпечити продовження навчання за українською програмою і сприяти у здобутті освіти в Україні після повернення, – розповів Дмитро Лунін. – Після виходу наказу МОН чимало батьків звернулися з проханням роз’яснити, яким чином за новими нормами мають навчатися діти, які виїхали за межі країни. Наша функція – дотримуватися норм законодавства і контролювати, щоб заклади освіти не порушували їх».

Директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський розповів, що в 2022 році за межі України виїхали майже 16 тисяч здобувачів освіти з Полтавщини.

«В області в 528 закладах загальної середньої освіти навчаються 138 тисяч дітей. Станом на 9 червня, за оперативними даними, в закордонних школах навчаються 10,3 тисячі дітей із Полтавщини або 7,5% від загальної кількості, – розповів Євген Кончаковський. – Діти, які перебувають за кордоном, здобувають освіту за місцем свого тимчасового перебування, дистанційно у школах області або поєднують різні форми навчання».

Відповідно до чинного законодавства дитина може бути зарахована лише до одного закладу загальної середньої освіти України. Порядок відвідування закладів освіти за кордоном регулюється виключно національним законодавством країн перебування.

Якщо відсутні будь-які відомості щодо місця проживання учнів, рекомендовано утриматись від їх відрахування зі школи та зберігати їхні особові справи й результати оцінювання попередніх років.

Під час організації навчання дітей, які здобувають освіту одночасно в закладах освіти країни перебування та України, необхідно не допускати збільшення навчального навантаження.

«Учні, які одночасно навчаються за кордоном і в Україні, протягом навчального року можуть бути переведені (за заявою батьків, інших законних представників) на індивідуальну форму здобуття освіти: сімейну або екстернат, – розповів Євген Кончаковський. – Оцінювання результатів навчання дітей із тих предметів, які вивчаються в закордонній школі та відповідають предметам української типової освітньої програми, рекомендовано здійснювати на підставі результатів, отриманих у закордонній школі. Переведення оцінок закордонної школи у 12-бальну систему України заклад освіти в межах своєї автономії здійснює самостійно. Предмети, які діти не вивчали в школі країни перебування (українська мова, українська література, історія України, географія України, захист України, правознавство), оцінюють вчителі з українського закладу з використанням технологій дистанційного навчання».

Усі діти, які здобували освіту в школах за кордоном, після повернення в Україну зараховуються до закладів загальної середньої освіти України.