Previous Next

На Полтавщині створили Координаційний центр підтримки цивільного населення при облвійськадміністрації

Надрукувати

9 червня відбулося перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Полтавській обласній військовій адміністрації. Заступник начальника Полтавської ОВА, керівник Координаційного центру Олексій Бруслик розповів, що за Постановою Кабінету Міністрів України в кожній області створені центри підтримки цивільного населення.

Координаційний центр є консультативно-дорадчим органом, до складу якого входять керівники структурних підрозділів облвійськадміністрації, обласного центру соціальних служб, обласного центру зайнятості, ОТЦК СП, представник Регіонального офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, начальник відділу у Полтавській області Міністерства у справах ветеранів України, представник Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також представники громадських організацій, які опікуються питаннями підтримки ВПО, захисників та захисниць України, осіб з інвалідністю.

«Метою діяльності Координаційного центру є забезпечення координації, надання підтримки допомоги населенню, постраждалому внаслідок збройного конфлікту. Це і внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, особи з інвалідністю, постраждалі від ракетних обстрілів, сім’ї загиблих бійців та інші, – розповів Олексій Бруслик. – Дуже важливо забезпечити ефективну взаємодію між органами виконавчої влади, правоохоронними та іншими державними органами, волонтерами, міжнародними гуманітарними організаціями під час вирішення питань щодо соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості постраждалого населення, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги».

Засідання Координаційного центру проводитимуться раз на місяць. На першому засіданні створені дві робочі групи: з питань внутрішньо переміщених осіб та з питань Захисників і Захисниць України.

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА Людмила Корнієнко розповіла про контингент населення області, яке постраждало внаслідок воєнної агресії рф проти України та потребує підтримки.

«У зв’язку з війною збільшуються гуманітарні потреби, як держави, так і кожної родини в цілому. В Україні є перший законодавчий акт, що визначає категорії осіб, що вважаються постраждалими внаслідок війни, – розповіла Людмила Корнієнко. – В області здійснюється моніторинг таких осіб, вивчаються їхні проблеми та напрацьовуються способи їх вирішення. Статус ВПО на території Полтавщини мають 188 тисяч осіб. Збільшується кількість осіб із інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, членів сімей загиблих воїнів».

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва розповіла про заходи працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та наголосила на підтримці й сприянню працевлаштуванню демобілізованих бійців.

На засіданні Координаційного центру обговорили розробку Комплексної програми соціального захисту, реабілітації та інтеграції Захисників і Захисниць України Полтавської області на 2023-2025 роки.

Крім того, з представниками РВА та громад обговорили питання створення на Полтавщині соціальних гуртожитків для тривалого проживання переселенців. До 25 червня триває прийом заявок за Програмою з відновлення України в межах фінансових угод між Україною та Європейським інвестиційним банком. У районах Полтавської області проведено інвентаризацію приміщень, які можна переобладнати під соціальне житло.