Підтримка внутрішньо переміщених осіб – серед пріоритетів нашої роботи, – Олексій Бруслик

Надрукувати

Із початку повномасштабного вторгнення Полтавщина стала тилом для понад 200 тисяч людей, які переїхали із зон бойових дій. Нині на обліку в області перебувають 188 тисяч осіб. На обласному рівні докладають максимум зусиль для підтримки та інтеграції переселенців у життя громад.

Про це зауважив заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик під час брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини.

«Підтримка внутрішньо переміщених осіб – серед пріоритетів нашої роботи, – сказав Олексій Бруслик. – Так, в області виплачують державну допомогу на проживання. Торік 178 400 сімей ВПО отримали її на 4 мільярди гривень. У поточному році органи соцзахисту населення призначили допомогу для 138 500 сімей на 2 мільярди гривень».

Окрім того, діє й обласна підтримка внутрішньо переміщених осіб.

«Для сприяння інтеграції та соціалізації переселенців працює обласна Комплексна програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки. Загальний обсяг фінансування становить понад 179 мільйонів гривень», – додав Олексій Бруслик.

Актуальним є питання облаштування житла. Нині 6583 переселенці мешкають на базі 154 місць компактного проживання. Полтавська ОВА провела роботу з громадами щодо аналізу та інвентаризації комунального майна і виявлення об’єктів і житлових приміщень, які можливо переобладнати під соціальні гуртожитки без права приватизації.

Наразі сформовано пул із 80 перспективних об’єктів, в яких після ремонтів можна розмістити понад 3000 осіб. Полтавська область єдина в країні вже подала інформацію по цих об’єктах до Мінреінтеграції, щоб взяти участь за двома програмами, реалізація яких здійснюється відповідно до Фінансових угод між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Також облвійськадміністрація сприяє інтеграції ВПО в життя громад. Наразі в Кременчуцькій та Миргородській РВА, а також 16 тергромадах уже створені відповідні ради або інші консультативно-дорадчі органи з питань підтримки ВПО.

«Полтавська область знаходиться в п’ятірці лідерів серед регіонів за працевлаштуванням переселенців. Тримає першість із їх залучення до громадських та інших тимчасових  робіт, у межах урядового проєкту «Армія відновлення».  Внутрішньо переміщені особи працювали в пунктах незламності, на розвантаженні й фасуванні гуманітарної допомоги, облаштуванні приміщень під укриття, – акцентував Олексій Бруслик. – Також 43 особи отримали мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу в межах програми  «єРобота».

Довідково. При Полтавській обласній військовій адміністрації запрацював офіційний медіацентр. У ньому проводитимуть інформаційні заходи для представників медіа за участю правоохоронців, рятувальників, медиків, освітян та інших профільних фахівців із різних напрямів соціально-економічного, культурного, науково-технічного розвитку регіону.