12 правил здорового харчування

Надрукувати

2 червня – День здорового харчування і надмірностей у їжі. Від того, як організоване харчування людини, залежить багато факторів: ріст і колір волосся, сексуальна активність тощо. Але особливо залежне від раціону і режиму загальне здоров'я організму. Його треба берегти змолоду, так що зав'язуємо з виснажливими дієтами, обжерливістю і приступаємо до нового етапу нашого життя під девізом правильного харчування.

Правильне харчування – не дієта!

Це необхідно зрозуміти відразу. На відміну від правильної системи харчування, більшість дієт – короткострокові, бо на одних овочах і воді людина довго не протягне.

Зате правильне харчування протягом усього життя дозволить попрощатися з застудами, болячками, проблемною шкірою та зайвими кілограмами.

Грамотно підібрана система харчування допоможе впоратися з усіма цими проблемами. Умовити себе відмовитися від жирного, хот-догів і гамбургерів може не кожен. Як і при дієті, тут є правила і заборони. І хоча їх не так багато, але приборкати свої гастрономічні бажання і пристосуватись до певного режиму харчування все ж доведеться.

Найважче буде в перші тижні, коли щоразу в магазині або ресторані треба буде нагадувати собі про нові принципи життя і обмежувати себе. Зате яке тренування характеру. Завзятим любителям дієт, мабуть, буде дещо легше на цьому етапі. Але потім почнуться певні проблеми, оскільки їх організм не звик до тривалих періодів самообмеження в їжі. До речі, до режиму правильного харчування можна долучити свою половинку – удвох все-таки легше.

Важливо відзначити, що для кожної людини, що має які-небудь хронічні захворювання або постійно хворіють з приводу і без, звернення до лікаря при складанні схеми харчування – обов'язкове. Можливо, знадобиться не просто правильне, а лікувальне харчування. Сьогодні інформації з цього питання в різних довідниках народної медицини достатньо, але краще здати аналізи у спеціалізованому закладі.

12 принципів правильного харчування

  1. Частота. Одне з головних правил правильного харчування – необхідність їсти кілька разів на день – бажано не менше 3-5, але в маленьких пропорціях і в один той самий час.
  2. Різноманітність. Харчування має бути різноманітним і не надто екстравагантним. Не треба ставати мазохістом, який насильно годує себе шпинатом чи кольоровою капустою, ненависними з дитинства. Але обійтися зовсім без обмежень не вийде. Кількість жирної, смаженої, гострої та кислої їжі доведеться обмежити. Людському організму для нормального функціонування потрібна величезна кількість органічних і мінеральних речовин, і вони обов'язково повинні бути присутніми у вашому раціоні.
  3. Поступовість. Відразу відмовитися від звичного харчування складно, тому включайте «здорові» продукти в свій раціон поступово. Придбайте собі або подаруйте своїй дівчині (дружині, мамі, бабусі) пароварку. Вона збереже всі корисні речовини, що містяться в продуктах, і при цьому захистить вас від жирів. Також слід зменшити споживання солі і цукру.
  4. Енергетичний баланс. Люди – як зайчики з відомої реклами батарейок. Не дійдуть до фінішу і не доберуться до вечірніх радостей, якщо запаси енергії вичерпаються. Їжа повинна поповнювати наші енергетичні втрати і система харчування мусить це враховувати.
  5. Сніданок – обов'язковий. Він повинен бути повноцінним і різноманітним: кави з булочкою й сиром явно недостатньо. Найкращий варіант – повернутися в дитинство до вівсянки і гречки. Що кому до смаку. Якщо з ранку часу немає, та й нікому готувати, можна перекусити яблуком, бананом або йогуртом. Добре з'їсти яйце в круту або омлет і замість кави випити чашку свіжо завареного чаю, краще зеленого і, зрозуміло, без цукру.
  6. Харчуйтеся за графіком. На роботу, до інституту можна захопити пшеничний хлібець, батончик з мюслі, суміш сухофруктів із горіхами, яблуко або шматочок сиру. Все це допоможе протриматися до обіду в гарному настрої. Тим, хто працює в нічну зміну, від прийому їжі відмовлятися не можна, при цьому обов'язково треба з'їсти що-небудь солодке (глюкоза допоможе організму впоратися зі стресом і підживить нервову систему).
  7. Розбавляйте раціон. Під час обіду і вечері не забувайте про густі супи. Вони сприяють кращому травленню і не перевантажують шлунок. Кількість алкоголю необхідно скоротити. Пийте сік, чай або мінеральну воду без газу. А ось будь-яку газовану воду забудьте, як страшний сон. Будь-яка газована вода негативно впливає на шлунково-кишковий тракт.
  8. Солодке – не означає корисне. Любителям солодкого порадимо не зловживати тортами і тістечками з кремом, великою кількістю шоколаду. Корисний, наприклад, свіжий сир із фруктами або ягодами, мармелад, мед. Десерти, до речі, всупереч усталеній думці, краще з'їсти перед основним прийомом їжі – це допоможе знизити апетит і вбереже від переїдання. Фрукти, з'їдені в кінці щільного обіду або вечері, занадто довго перетравлюються і втрачають всі корисні речовини. Краще балувати себе яблуком, апельсином або бананом між прийомами їжі або прямо перед їжею.
  9. Підбираючи продукти, спробуйте заглибитися в генеалогію своєї родини. Наприклад, якщо ваші предки з Півночі, то риба та м'ясні страви вітаються у вашій системі хавчування, а от екзотичним фруктам вхід заборонений. Можливо, гени ще не встигли «звикнути» до такого виду їжі, що, втім, не заважає вам поставити невеличкий експеримент.
  10. Фрукти і овочі – необхідні. Це одна з основ правильного харчування. Вони обов'язково повинні бути присутніми у Вашому раціоні. У них містяться харчові волокна і вітаміни. Нестача фруктів у раціоні може стати причиною спраги (доводитися багато пити, підвищується навантаження на серце і нирки) і необхідність приймати «банкові вітаміни», які значно відрізняються від природних аналогів. Але не варто харчуватися цілими днями одними фруктами та салатами, оскільки це веде до розладу шлунка та інших проблем, пов’язаних із процесом травлення, бо протеїну в овочах, так скажемо, замало.

 

Василь Малич, завідуючий відділенням профілактики  КП «3-я Міська клінічна поліклініка Полтавської міської ради»