День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

Надрукувати

В останню суботу травня (цьогоріч 27 травня), в Україні відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавалакниги для України та суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Першу друкарню в Україні заснував у ЛьвовіІван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом1573-1575 рр., а першою виданою на українськихземлях книгою став «Апостол» (в 1574 р.), якийісторично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська Лаврська друкарня працювала три сторіччя. Але був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 р., коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою. Як і багато століть тому, нині росія знищує українськомовні шкільні підручники, заарештовує та піддає тортурам всіх, хто виступає на захист української мови та писемності.

Для багатьох з нас життя розділилося на «до» та «після», а хтось все ще емоційно застряг у ранку 24 лютого. Але треба рухатися далі, як би важко цене давалосядопомогти країні перемогти можна, і потрібно, не лише зі зброєю в руках. Без українських друкарень продукти та товари у крамницях стояли б неопізнаними, а державніустанови не були б забезпеченні бланками для операційних потреб. А хто ж не бачив знаменитихбанерів про «руській корабель» на білбордахкраїни

Видавництво - це про творчість, про процес творення тексту, самої книги, створення моделі її просування, створення певного читацького ажіотажу. Книжка – одне з найбільших цивілізаційних надбань. За рівнем розвитку книговидання оцінюють загальноосвітній і культурний рівень суспільства.

То ж, шановні видавці, дизайнери, верстальники та взагалі всі працівники поліграфічної промисловості! Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята! Бажаємо Вамвпевненості, оптимізму, багатомільйонних накладів та постійного попиту на поліграфічну продукцію.Нехай всі Ваші мрії і задуми будуть втілені у життя, а Господь дарує своє благословення кожному з Вас.