• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Дзвінок із фронту: «Дякую, ви дуже мені допомогли»

У Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОВА в режимі онлайн відбулася обласна зустріч фахівців із надання психологічної допомоги – в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Програма координується офісом першої леді Олени Зеленської та МОЗ України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Своїм досвідом, величезною кількістю проблем та першими відчутними успіхами ділилися фахівці з надання психологічної допомоги Полтавщини.

Провів захід директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак. «На виконання Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області триває розбудова регіональної мережі надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, – зазначив директор Департаменту. – До цього залучені міжнародні партнери, громадські організації, інші профільні департаменти та Обласний центр соціальних служб. Ми повинні забезпечити доступність кожного мешканця області до психологічної підтримки та ментальної допомоги».

На жаль, психологічної підтримки сьогодні потребують не лише безпосередні учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, родини поранених і загиблих – така допомога потрібна переважній більшості українців. Воєнна дійсність породила новий термін – «травма свідка».

У заході взяла участь директор департаменту соціального захисту населення ОВА Людмила Корнієнко. За її словами, ментальне здоров’я нині є не тільки медичною проблемою. Соціальний захист постійно стикається з проблемами, породженими воєнною дійсністю. Щодня призначається і виплачується допомога 180 тисячам внутрішньо переміщених осіб, які нині мешкають на Полтавщині. Все більше сімей загиблих. Зростає кількість людей з інвалідністю внаслідок війни. До розробки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» подавали свої програми кожне міністерство. Тільки так можна розробити алгоритм надання всього спектру допомоги. Крім того, підтримки потребують і самі надавачі послуг, адже, наприклад, соцпрацівники постійно спілкуються з людьми, чиє ментальне здоров’я постійно потерпає від пережитого.

Як зазначила керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я» Ніна Дурдикулиєва, всі ці заходи розробляються у тім числі й для того, щоб не допустити професійного вигорання фахівців, які працюють із людьми під час війни. Оскільки проблема набула масового характеру, навіть термін «психічне здоров’я» замінено на більш широке поняття «ментальне здоров’я» – щоб запобігти дискримінації потерпілих від російської агресії людей.

Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» та оперативну дорожню карту її реалізації в області презентувала начальник Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад із надання психіатричної допомоги ПОР» Наталія Супруненко. «Із початком повномасштабного вторгнення росії наше населення опинилося під впливом екстремальних стресових чинників. Адже Україна зіткнулася з однією з найбільш надзвичайних ситуацій у Європі з часів Другої світової війни, – зазначила спікер. – Насильство, фізичні травми і хвороби, переїзд, втрата домівок, речей і доходу, переїзд і розлука з близькими, втрата рідних людей, втрата доступу до навчання, соцзабезпечення, послуг з охорони здоров’я сформували триваюче стресове середовище. Увага фахівців області наразі прикута до діяльності створеного при Кабінеті міністрів України координаційного центру з психічного здоров’я, до рішень Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я. На цьому етапі реалізації програми «Ти як?» важливе картування, а саме систематизація надавачів психосоціальних послуг з урахуванням потреб населення і громад. Ця зустріч має стати новим поштовхом для успішної реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я в області».

За словами Наталії Супруненко, Полтавщина спрацювала на випередження. У Центрі психічного здоров’я КП «Обласний заклад із надання психіатричної допомоги ПОР» уже працює «гаряча лінія» кризового консультування населення, кабінет амбулаторної психологічної допомоги. 26 закладів охорони здоров’я вже уклали договори з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» і надають психологічні послуги на «первинці».

За підтримки україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у Центрі знань з неінфекційних захворювань КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я» у співпраці з Центром психічного здоров’я пройшли 5 тренінгів «Важливі навички в період стресу. Ілюстроване керівництво ВООЗ» для різних цільових груп та для медичних сестер із чотирьх пілотних громад проєкту.

Директор Полтавського обласного центру соціальних служб Світлана Півень розповіла про комплексну психосоціальну підтримку ВПО та населення області в умовах воєнного стану на виконання ініційованої першою леді Оленою Зеленською Національної програми психосоціальної підтримки. У громадах області проводяться заняття для ВПО (учасників та свідків травмуючих подій), у місцях їх компактного проживання – групові та індивідуальні консультації з подолання стресу. 65 фахівців із соціальної роботи взяли участь у чотирьох онлайн-зустрічах із психологом Центру психічного здоров’я.

Психолог відділення медико-психологічної реабілітації КП «Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни Лариса Живолуп розповіла про психологічну стабілізацію військовослужбовців на базі цього закладу. В ході презентації проілюструвала різні методи терапії, залучення до реінтеграції військовослужбовців у мирне життя психологів,  соцпрацівників і навіть юристів. Тут і спільні свята та концерти, іпотерапія, різні види рукоділля, кулінарія, арттерапія, декупаж, образотворче мистецтво. «Найвищою оцінкою нашої роботи є дзвінок із фронту: «Дякую, ви мені дуже допомогли», – сказала насамкінець Лариса Живолуп.

Досвідом про те, як практично вдається втілювати цю Національну програму на первинці, поділилася директор КП «КНП Лубенський міський центр ПМСД» Олена Пучка. Вона розповіла, як колектив закладу починав із себе, які навчання вдалося пройти лубенським фахівцям – і в Центрі психічного здоров’я, і на онлайн-платформі НСЗУ. «За цим 51-м пакетом послуг працюють 25 сімейних лікарів та 14 сімейних медичних сестер, – пояснила лікар. – Найпоширеніші прояви патологій – тривожність, нервозність, напруженість, пригнічений настрій, порушення сну. У закладі розроблено маршрут пацієнта, застосовуються клінічні протоколи. У штат введено посади психолога (з педагогічною освітою) та психотерапевта (з медичною освітою)».

Найбільшою проблемою при наданні психологічної допомоги на первинній ланці виявилося те, що, за умовами пакету, НСЗУ вимагає не рідше, ніж раз на 6 місяців, консультувати таких пацієнтів у психіатра. На цьому етапі більшість людей зупиняються – спрацьовує стигматизація.

У результаті спільного обговорення учасники заходу дійшли висновку, що в сучасних реаліях збереженню ментального здоров’я та стресостійкості до системних явищ кожному може стати в нагоді своє джерело сили – родина, професійне середовище, хобі тощо.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk