Previous Next

Департаментом соціального захисту населення проведено нараду щодо організації забезпечення соціальними послугами потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві

Надрукувати

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438 врегульовано механізм забезпечення прав потерпілих від нещасного випадку на виробництві на соціальні послуги з догляду і медичні послуг, а також визначено взаємодію Пенсійного фонду України (як установи, відповідальної за виконання функцій соціального захисту осіб, застрахованих за загальнообовʼязковим державним соціальним страхуванням) та територіальної громади, в якій перебувають такі особи.З метою організації відповідно роботи в області, Департаментом соціального захисту населення облвійськадміністрації спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області та Полтавським обласним центром соціальних служб проведено нараду з представниками територіальних громад.

Відтак до 1 січня 2023 р. потерпілі на виробництві отримували соціальні послуги і спеціальний медичний догляд, в грошовому еквіваленті. Відповідно до нової редакції Закону України «Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування» змінено механізм реалізації цього права. Відтепер соціальну послугу з догляду вдома, потерпілі на виробництві та особи, які отримали професійні захворювання можуть отримати від наступних надавачів соціальних послуг:

- юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які є надавачами соціальних послуг та яких внесені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг; 

- фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі; 

- члени сім’ї потерпілого або іншою особою, якщо потерпілий є особою з інвалідністю I групи або особою, яка не здатна до самообслуговування і потребує постійного стороннього догляду. 

Перший заступник Директора Департаменту Ніна Черняк ознайомила учасників з основними положеннями постанови, зосередила увагу на необхідності своєчасного опрацювання повідомлень щодо потерпілих та проведення відповідної роботи фахівцями із соціальної роботи, соціальними працівниками.

За інформацією Головного управління ПФУ в Полтавській області до територіальних громад направлено 50 повідомлень щодо таких потерпілих.

Начальник відділу Полтавського обласного центру соціальних служб Світлана Калініченко ознайомила з порядком та особливостями оцінювання потреб потерпілих осіб та складанням відповідного акту.

Учасники наради обговорили проблемні та технічні питання, пов’язані з реалізацією оновленого механізму відповідно до Постанови.

 

Департамент соціального захисту

населення Полтавської ОВА