Профілактика артеріальної гіпертонії. Сучасні методи лікування

Надрукувати

Артеріальна гіпертензія останнім часом набула характеру епідемії. З кожним роком збільшується кількість хворих. Гіпертонія продовжує поступово «молодшати». Виявлення підвищеного рівня тиску у підлітків уже нікого не дивує, хоча ще 10-20 років це було нонсенсом. І, на жаль, у подальшому це провокує появу таких ускладнень, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, розвиток серцевої недостатності, порушення мозкового кровообігу.

Причиною гіпертонічної хвороби може бути як генетичний механізм, так і екзогенні фактори, що стають все більш поширеними разом зі стрімким розвитком сучасного світу.

Основні фактори, які впливають на підвищення артеріального тиску:

спадковість (якщо один із батьків хворіє на гіпертонічну хворобу, то з імовірністю у 50-60% захворіє й дитина, якщо обоє батьків – дитина матиме таку ж проблему практично у 100% випадків).

Тому бажано ще з молодого віку замислюватися над профілактикою гіпертонічної хвороби, особливо якщо хто-небудь із близьких родичів має серцево-судинні захворювання.

Підтримуйте нормальну масу тіла. Зараз жодна хвороба не трапляється так часто, як ожиріння. За останніми оцінками ВООЗ, більше 1 млрд людей у світі мають зайву вагу. В Україні ж на ожиріння страждає 22,1% населення. Однак кричущим є ще і той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають надлишковою вагою.

Дотримуйтеся правильного режиму харчування (в добовому раціоні не повинно бути більше кухонної солі, ніж 3-5 г). В осіб із гіпертонічною хворобою і ожирінням зниження маси тіла на 1 кг супроводжується зниженням АТ на 1-2 мм.рт.ст. Включайте в щоденний раціон продукти, багаті калієм, магнієм і кальцієм (курага, чорнослив, родзинки, овочі та фрукти, бобові, різноманітна зелень, нежирний сир, жовтки курячих яєць).

Уникайте вживання спиртних напоїв, адже безпечної дози алкоголю не існує. Чим більше спожити спиртного, тим більше підвищується тиск.

Не менш небезпечним є тютюнопаління. Інсульт та ішемічна хвороба серця у курців виникає в 2-3 рази частіше, ніж у тих, хто не палить.

Регулярно займайтеся фізичними вправами (не менше 30-40 хв 3-4 рази на тиждень). У людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, ризик виникнення артеріальної гіпертензії на 20-50% вищий, ніж у фізично активних людей.

Уникайте стресів та дотримуйтеся гігієни сну – не менше 8 годин на добу. Намагайтеся тримати чіткий режим дня з постійним часом підйому і засинання.

Говорити про діагноз «артеріальна гіпертензія» можна у випадку, якщо лікарем було зафіксовано неодноразове підвищення артеріального тиску вище 139/89 мм рт. ст.

Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати загальний стан і попереджати страшні ускладнення – втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт.

Якщо ж діагноз гіпертонічної хвороби вже встановлено, то головними завданнями є дотримання постійного прийому гіпотензивних ліків та регулярний контроль свого артеріального тиску, дотримуючись разом з цим профілактичних заходів.

Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Тільки лікар може призначити відповідні засоби терапії після правильно проведеного обстеження. Ця хвороба хоч і не є повністю виліковною, але у злагодженій роботі пацієнта та лікаря можна досягти хороших результатів лікування.

Дотримання всіх вказівок і рекомендацій лікаря допоможе позбутися багатьох симптомів, які може викликати це підступне захворювання. Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

 

Вікторія Порубай, завідувач АЗПСМ №1 КНМП «Центр первинно-медико-санітарної допомоги № 1» м. Кременчук