Previous Next

«Полтавщина посідає перше місце за показником охоплення населення коронарними втручаннями», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Область – лідер за проведенням коронарних втручань при гострому коронарному синдромі та гострому інфаркті міокарда. На Полтавщині найбільший відсоток охоплення інфарктних хворих інтервенційною допомогою (стентуванням).

«Полтавщина посідає перше місце за показником охоплення населення коронарними втручаннями, наданням допомоги пацієнтам з інфарктом міокарда шляхом стентування. Протягом минулого року в регіоні виконали понад тисячу первинних коронарних втручань, – розповів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. – В області такі операції проводять у трьох закладах, де створені регіональні реперфузійні центри. Лікування стало можливим після приєднання України до європейської ініціативи Stent for life».
За словами директора Полтавського обласного клінічного кардіоваскулярного центру Костянтина Вакуленка, на Полтавщині первинні коронарні втручання проводять у кардіоцентрі, обласній лікарні та лікарні інтенсивного лікування Кременчука.
«Застосування таких інтервенційних технологій дало змогу зменшити смертність від інфаркту міокарда майже вдвічі порівняно з терапевтичними технологіями, якими лікували раніше й лікують досі у тих клініках, які не мають можливості проводити реперфузію. Ці технології дозволяють обмежити зону інфаркту міокарда, а це в свою чергу знижує показник перебування пацієнта на ліжку», – розповів Костянтин Вакуленко.
Протягом минулого року в області виконано 1066 первинних коронарних втручань при гострому коронарному синдромі та гострому інфаркті міокарда. В обласній лікарні імені М. В. Скліфосовського – 460 процедур, у Полтавському обласному кардіоцентрі – 415, у Кременчуцькій лікарні інтенсивного лікування – 191. За цими показниками область займає перше місце серед регіонів за кількістю проведених операцій із розрахунку на кількість населення.
«Інтервенційна кардіологія в нашій медицині – напрям відносно новий. Операційні маніпуляції виконують шляхом доступу через прокол у шкірі. Робиться доступ до артерії, вводиться тоненький інструмент – катетер у формі трубочки розміром 2 мм. Безпосередньо через нього робляться маніпуляції лікарем-кардіологом чи лікарем-хірургом і можна впливати на внутрішню структуру судини, розчавлювати бляшки, ставити стенти, відновлювати прохідність судини в цілому, – розповідає завідувач відділення інтервенційної кардіології обласного кардіоцентру Дмитро Баклицький. – Після цієї процедури хворий на інфаркт може ходити вже на 3-4 день. Метод зменшує об’єм ураження при інфаркті та покращує реабілітаційні можливості».
Коронарні втручання проводять безкоштовно для пацієнтів, адже центр уклав договір із НСЗУ за пакетом «Інфаркт міокарда». Необхідне обладнання для операцій закуповують за кошти обласного бюджету та через центральні закупівлі.