Previous Next

На Полтавщині обіцяють взятися за реконструкцію гідроспоруд

Надрукувати

На Полтавщині 65 малих водосховищ та понад 2 тис. ставків. Біля 70 відсотків цих водних об’єктів розташовані за межами населених пунктів. Найбільше ставків у Глобинському, Зіньківському, Миргородському, Шишацькому, Чутівському, Лохвицькому, Гадяцькому районах.

Як повідомив начальник регіонального офісу водних ресурсів Полтавської області Ігор Еренбург, кожне водосховище та ставок має гідроспоруди, що забезпечують життєдіяльність цих об’єктів. Нині гідротехнічні споруди водойм, які мають балансову вартість, практично залишилися без господаря.
«Всі об’єкти застарілі. Вони не передані у комунальну власність органам місцевого самоврядування і нині є безгосподарським нерухомим майном», – сказав Ігор Еренбург.

Навесні минулого року повені зруйнували майже 90 гребель і водопропускних споруд ставків. Найбільше таких випадків сталося в Диканському, Шишацькому, Миргородському, Великобагачанському, Чорнухинському районах. Більшість не відновили до цього часу.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко зазначив, якщо негайно не відновити гідроспоруди на водоймах, то неконтрольована вода може нашкодити довколишнім населеним пунктам.

«Якщо ситуація дійсно критична, то вирішувати її потрібно одразу, а не чекати повені. Потрібно зробити обстеження всіх споруд та розробити відповідну програму. Будемо виділяти кошти на їх відновлення. Ситуація з водними об’єктами схожа на ту, що була з землями, що знаходяться поза межами населених пунктів. Ці об’єкти повинні належати органам місцевого самоврядування. Потрібно упорядкувати гідротехнічні споруди малих водосховищ і ставків та передати їх на баланси об’єднаних територіальних громад, міських, селищних і сільських рад», – наголосив Валерій Головко.

Очільник області дав доручення обстежити гідротехнічні споруди, що перебувають у критичному стані, та внести пропозиції щодо їхнього фінансування на розгляд сесії обласної ради.