12 травня щорічно відзначається Всесвітній день медичних сестер

Надрукувати

Медичні сестри є невід’ємною частиною будь-якого лікувального процесу, будь-якого медичного закладу. На них покладено багато різних функцій під час перебування пацієнта в лікарні. Адже лікувальний процес, це командна робота між різними фахівцями, які працюють разом для досягнення спільної мети – покращення стану здоров’я пацієнта.

Медичні сестри відіграють важливу роль у забезпеченні якісної та ефективної медичної допомоги, безперервного моніторингу стану пацієнтів, а також в допомозі під час відновлення. Це і оцінка їх стану здоров’я, здійснення процедур, надання медичних порад та догляд за фізичним і психічним благополуччям людини. Медичні сестри проводять широкий спектр процедур та операцій, таких як вимірювання тиску, пульсу, температури, проведення ін’єкцій, забір крові та інших біоматеріалів для аналізів, підготовка пацієнтів до операцій та допомога після хірургічних втручань, догляд за пораненими та хворими, допомога при виконанні гігієнічних процедур та багато іншого. Вони також забезпечують необхідний контроль за дотриманням розкладу лікування. У своїй роботі медичні сестри дотримуються строгих медичних стандартів та протоколів, взаємодіють з іншими медичними фахівцями для забезпечення найбільш ефективного та безпечного лікування.

Медичні сестри грають важливу роль у підтримці доброзичливого та безпечного середовища для пацієнтів. Вони допомагають забезпечити комфортні умови перебування. Важливою рисою роботи медичних сестер є їх емпатія та вміння працювати з різними категоріями  пацієнтів, у тому числі з тими, хто перебуває в стані стресу або важкої хвороби. Медичні сестри є надійною підтримкою та допомогою для пацієнтів та їх родичів у складних життєвих ситуаціях.

З нагоди професійного свята суспільство висловлює свою  вдячність за чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте здоров’я. Під час війни наша особлива повага, подяка й доземний уклін – бойовим медикам.

Вітаємо всіх медичних сестер з професійним святом і бажаємо довгоочікуваного миру, перемоги, здоров’я, наснаги та подальших успіхів у професійній діяльності!

Сидоренко Ольга Костянтинівна, заступник головного лікаря з медсестринства КП «ПОКЛ ім. М. В. Скліфосовського ПОР»