8 травня – Всесвітній день боротьби з меланомою

Надрукувати

Меланома належить до найбiльш агресивних злоякісних пухлин, що обумовлено швидким pостом та буpхливим метастазуванням гематогенним та лiмфогенним шляхами. Найчастiше (87-90% випадків) меланома уpажає шкipу.

Щорічно у світі реєструється близько 132 тисяч нових випадків меланоми та 48 тис. смертей від цієї хвороби.  На диспансерному обліку  в Україні перебуває 30 457 хворих на меланому шкіри, у Полтавській області – 1334. За 2022р. взято на облік з вперше в житті встановленим діагнозом «меланома шкіри» 83 хворих області, за 2021рік – 124; у 2020році – 86. Захворюваність на меланому шкіри у 2022 році склала 6,7 на 100 тисяч населення.

За статистикою, розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри. Смертність від меланоми шкіри склала 3,2 на 100 тисяч населення за 2022рік; 2,86 – у 2021році (по Україні у 2021році – 1,95 на 100 тисяч). При цьому найвища смертність від меланоми шкіри спостерігається серед чоловіків.

Меланома – це один із найбільш небезпечних видів раку шкіри, що розвивається з клітин, які виробляють пігмент шкірної засмаги. Пігментовані родимки належать до найбільш поширених пухлиноподібних утворень шкіри, однак злоякісне переродження пігментних  клітин зустрічається рідко, складаючи приблизно 2% від усіх шкірних пухлин. Найчастіше меланома починає розвиватись у клітинах родимках. Меланоцити постійно діляться, витісняючи інші клітини шкіри, і легко поширюються по всьому організму. Навіть одна така клітина, потрапивши до якогось органу, поселяється там і дає множинні метастази.

Захворюваність перебуває в прямій залежності від інсоляції, сонячних променів, опіків, радіаційних впливів, травматизації пігментних невусів. Основна причина – надлишок  ультрафіолету. Його джерело – прямі сонячні промені, які особливо небезпечні для світлошкірих людей із веснянками на обличчі. Надмірне опромінення  сонячними променями є основною причиною цієї хвороби в південних країнах. Другий небезпечний фактор – травма родимки, адже 42% випадків захворювання пов’язані з випадковою травмою родимки. Також однією з причин меланоми вважається наявність диспластичних невусів – пігментованих плям нечіткої форми, що підносяться над поверхнею шкіри. Вони вважаються попередниками злоякісних утворень та зустрічаються у 30 відсотків пацієнтів.

Види меланом

Поверхнево-поширювана меланома розростається з «рідної» плями протягом кількох років, але потім трансформується за 1-2 місяці. Зустрічається частіше у людей середнього віку. Її симптоми: невеликі розміри пухлини, неправильна  форма з нерівними краями, забарвлення різних відтінків. Найчастіше переважає коричневий або темно-коричневий колір із синюватими вкрапленнями. Така меланома може проявлятися кровоточивістю.

Вузлова меланома – агресивний тип меланоми, що зустрічається у 15-30% хворих. Розвивається у людей на візуально непошкодженій ділянці шкіри. Основний симптом – пухлина  у вигляді темно-синього вузлика. Швидко росте і вражає довколишні шари шкіри.

Лентиго-меланома зустрічається у 5-10% хворих старшого та похилого віку. Її симптомами є вузлики у вигляді плям  світлокоричневого, темнокоричневого або темносинього кольору, що мають діаметр від 1,5 мм до 3 мм. Зазвичай пухлина локалізується на обличчі, шиї, тильному боці п’ястей, стоп. Розвивається протягом довгого часу.

Перші ознаки меланоми, які виражаються в малігнізації невуса: зростання по площі, асиметрія країв, лущення поверхні, зміна забарвлення, свербіння і печіння. Пухлина може бути овальної, округлої або неправильної форми. Часто вона має  вигляд плоскої пігментної плями, може трохи випинатися, набувати грибоподібної форми, розташовуватись на широкій основі або ніжці. Зазвичай зустрічається одиночна  пухлина. Біля неї можуть формуватися додаткові вогнища. Початковий симптом меланоми шкіри –блискуча, гладка, дзеркальна поверхня. Вже пізніше на поверхні з’являються такі виражені ознаки меланоми, як нерівності, виразки, контактна кровоточивість. Забарвлення не завжди є визначальним при постановці діагнозу. Частіше всього переважають  коричневі, темно-сині, темно-бурого кольору, але зустрічаються  і без пігментні меланоми. Пігментація пухлини буває як рівномірною, так і нерівномірною.

Ознаки розвитку меланоми

При підозрі на меланому шкіри проводять обстеження за допомогою дерматоскопу. Дерматоскопія дозволяє досліджувати шкірне новоутворення з багаторазовим його збільшенням. Така процедура допомагає на початкових стадіях діагностувати злоякісні утворення. Після проведення дерматоскопії лікар приймає рішення щодо можливості видалення родимок. З метою підтвердження діагнозу проводять цитологічне або гістологічне дослідження новоутворення.

Меланома добре піддається лікуванню на початковій стадії. Лікування меланоми здійснюється комбінованим або хірургічним шляхом. Променева терапія майже не застосовується через низьку радіочутливість пухлини. Хіміотерапія також малоефективна.

Необхідно своєчасно видаляти невуси, що постійно травмуються, та обмежити кількість ультрафіолетового  випромінювання на шкіру. Засмагати без шкоди для здоров’я можна до обіду і після 16.00. Необхідно користуватись кремом для засмаги, пити багато рідини, ні в якому разі не засинати на відкритому сонці. Якщо з’явились зміни у ділянці родимки та ознаки меланоми необхідно негайно звернуться до лікаря. У жодному разі не займайтесь самолікуванням. Пам’ятайте! Чим раніше була виявлена меланома, тим більше шансів на її успішне лікування.

 

 

Євген Моргун,

лікар-хірург-онколог хірургічного відділення КП «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради»