Звернення начальника Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна до Дня пам’яті та примирення

Надрукувати

Шановні жителі Полтавщини!

78 років тому, 8 травня 1945 року в берлінському передмісті Карлсхорст о 22:43 за центральноєвропейським часом було підписано остаточний Акт про капітуляцію Німеччини. У памʼять про цю історичну подію ХХ століття, синхронізуючись з Європою, Україна відзначає День пам’яті та примирення саме цього дня. Вже вдруге – в умовах російської повномасштабної збройної агресії.

Друга світова стала результатом чергової спроби переділу світу через змову двох тоталітарних режимів – нацистського і радянського. Спадкоємицею останнього нині є російська федерація. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, аби маніпулювати і своїми громадянами, і міжнародною спільнотою. Втім, жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат спільних дій низки держав і мільйонів людей. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця для агресивної політики, кульмінацією якої стало злочинне повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року.

День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців, а застереження диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна бореться з агресором. Однак тепер це – путінська росія. Сьогодні саме рф, увібравши в себе всі злочинні практики нацизму й комунізму, зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі.

Наша боротьба триває щоденно від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю.

Слава Україні! Вічна памʼять Героям!

 

Дмитро ЛУНІН, начальник Полтавської обласної військової адміністрації