Previous Next

Віталій Коноз: «Не лише стягуємо аліменти, а й допомагаємо знайти роботу»

Надрукувати

 

Про результати роботи державних виконавців у січні 2019 року щодо стягнення заборгованості зі сплати аліментів розповів на прес-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» заступник начальника з питань державної виконавчої служби — начальник Управління ДВС Віталій Коноз.

Одним з ключових і пріоритетних напрямів роботи Мін'юсту та Головного територіального управління юстиції у Полтавській області стало виконання рішень про стягнення аліментів. У січні цього року державні виконавці стягнули на користь дітей 18 млн грн аліментів, з яких 6 млн грн завдяки дії законів #ЧужихДітейНеБуває. 

21 січня 2019 року між Міністерством юстиції України підписано два меморандуми, між Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці.

«Державні виконавці щодня зіштовхуються з проблемою, що боржники не працюють, ухиляються від виконання рішень суду. Дія цих меморандумів спрямована на те, щоб покращити ситуацію щодо працевлаштування боржників. Меморандумом із Державною службою зайнятості  передбачено те, що державні виконавці надаватимуть консультації, відповідні роздаткові матеріали для того, щоб боржники працевлаштовувались у центрах зайнятості. Надані відповідні контакти, перелік вакантних посад для того, щоб люди, які офіційно не працюють, не виконують рішення судів, не сплачують аліментів могли працевлаштуватись. Із цих доходів вираховуватимуть платежі», – повідомив Віталій Коноз.    

 Перший з підписаних меморандумів, забезпечить обмін з Державною службою зайнятості інформацією щодо вакантних посад.  Завдяки чому, буде надаватися можливість боржникам добровільно працевлаштуватися на роботу. Якщо вони не бажають самостійно працювати й отримувати дохід, щоб виконувати свій обов’язок перед дітьми, виконавча служба направлятиме їх на роботу через інструмент суспільно корисних робіт.

Меморандум про співробітництво між Державною службою України з питань праці та Міністерством юстиції України за допомогою державних виконавців передбачає контроль за особами, які неофіційно працевлаштовані або працевлаштовані і отримують частину доходів «у конверті».

«Зазначений меморандум передбачає можливість проведення інспекційних відвідувань роботодавців інспекторами з питань праці на підставі повідомлень державного виконавця щодо встановлення під час здійснення виконавчого провадження фактів неформальних трудових відносин», –  зазначив Віталій Коноз.

  За його словами, якщо неплатники не бажають самостійно працювати й отримувати дохід, щоб виконувати свій обов’язок перед дітьми, виконавча служба направлятиме їх на роботу через інструмент суспільно корисних робіт. Злісні ж неплатники потраплять за грати. У січні 2019 року чотирьом боржникам, які ухилялися від виконання суспільно корисних робіт, змінено міру покарання на адміністративний арешт.