Previous Next

На Полтавщині збільшується кількість поливних земель

Надрукувати

Після десяти років консервації у 2014 році відновлено роботу Градизької та Карпівської зрошувальних систем Кременчуцького району. За останні 8 років спостерігається позитивна динаміка у використанні державних поливних систем. Зокрема, приріст площ поливу збільшився з 372 га у 2014 році до 6123 га у 2022 році. Про розвиток зрошення в регіоні говорили на апаратній нараді в Полтавській обласній військовій адміністрації 1 травня.

У Полтавській області на обліку 50,8 тис. га зрошувальних земель, 64 стаціонарні поливні системи, 11 систем (31,6 тис. га) перебувають на балансі та обслуговуються Регіональним офісом водних ресурсів у Полтавській області та 19,2 тис. га – внутрішньогосподарські. Основними джерелами зрошення є: Кременчуцьке, Кам’янське та Погребівське водосховища, канал Дніпро-Донбас, річки Псел та Ворскла.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Сергія Фролова, цього року подано 9 протоколів-намірів щодо поливу сільськогосподарських культур із використанням зрошувальних систем.

«Полив буде здійснюватися на Градизькій та Карпівській зрошувальних системах у Кременчуцькому районі. Відповідно до протоколів планова площа поливу в 2023 році становить 6 543 га, що на 7% більше до показника 2022 року, – розповів Серій Фролов. – Для відновлення ще 7 систем необхідні значні фінансові ресурси».

Переважна більшість зрошувальних систем під час паювання підприємств не були передані в комунальну власність і можуть бути відновленими за участі землекористувачів.

Інтенсивний розвиток садівництва та ягідництва в Полтавській області спонукає товаровиробників до використання крапельного зрошення. На сьогодні цим методом обробляється більше 1,2 тис. га земельних угідь. Цьому сприяє прийнята в області Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року, яка дає змогу виробнику компенсувати 30% коштів, витрачених на полив. За результатами впровадження реформи в країні сільгоспвиробники зможуть набути права самостійно керувати меліоративними об’єктами, залучати інвестиції та застосовувати нові енерго- та водозаощадливі технології.

У січні 2023 року в області створена перша організація водокористувачів «АКВА ЛАЙФ», територією обслуговування якої є Карпівська зрошувальна система. Нині ведеться робота зі створення організації водокористувачів на території Градизької зрошувальної системи.