Previous Next

У Кременчуцькому районі обговорили проблеми поводження з відходами

Надрукувати

27 квітня в Глобиному відбулася нарада з представниками територіальних громад Кременчуцького району з питань управління відходами: сучасний стан та шляхи реалізації державної політики. Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик розповів про зміни в законодавстві, які вступають у силу вже влітку цього року.

«Проблема управління відходами в Україні та Полтавській області зокрема потребує кардинальних змін. Прийнятий Закон України «Про управління відходами» набуває чинності 9 липня 2023 року, тому на регіональному рівні ми маємо підготуватися до впровадження змін, – розповів Олексій Бруслик. – Нині маємо обговорити проблеми, які існують у сфері управління відходами.  Але окремо взята громада не зможе самостійно вирішити їх. Ми маємо рухатися в форматі співпраці. В області є позитивні кейси міжмуніципального співробітництва з управління відходами, є територіальні громади, які об’єднують свої зусилля і спільно вирішують цю проблему. Разом із тим будемо затверджувати «Регіональний план управління з твердими відходами в Полтавські області». Від нашої спільної спроможності організувати належну систему управляння з відходами в області залежить наша конкурента спроможність у цій сфері. Бе без цього жоден інвестор не прийде в регіон і не побудує відповідну інфраструктуру».

Заступник голови Глобинської ТГ Олександр Кочерга розповів, що для громади питання поводження з відходами є надзвичайно важливим й актуальним.

«У громаді є комунальне підприємство, яке забезпечує вивезення твердих побутових відходів. Нині укладено 1586 договорів із фізичними особами. Після розширення території громади ми всіляко намагаємося проводити процедуру реєстрації й узаконення стихійних сміттєзвалищ. Цього тижня завершилася ліквідація стихійних сміттєзвалищ, є надія що ми відійдемо від них і створимо полігон» .

У 2021 році був розроблений обласний Регіональний план управління відходами, але він не був затверджений через зміни в законодавстві. На нараді науковці, які його створювали, дали конкретні поради громадам, як налагодити систему зброру та вивозу сміття, як розробити схеми санітарної очистки населених пунктів. Працівники екологічних організацій представили результати соцдосліджень на тему збору відходів, а представники міжнародних організацій – успішні кейси з налагодження системи сортування й переробки.

У новому законодавстві уводиться принцип «забруднювач платить» – власник відходів покриває витрати на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення та оброблення, включаючи витрати на створення та утримання об’єктів оброблення відходів. Сміттєзвалища закриватимуться, натомість з’являться полігони твердих побутових відходів, сортувальні лінії і згодом – сміттєпереробні заводи. Розробити плани управління відходами мають не лише громади, а й підприємства, установи та організації.

Подібні наради вже відбулися Лубенському та Миргородському районах. Оскільки не всі голови громад Кременчуцького району долучилися до обговорення, їх окремо запросять 2 травня на подібне зібрання громад Полтавського району.