Previous Next

В області розробляють Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря

Надрукувати

11 квітня під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Олексія Бруслика відбулося засідання Комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря.

«Сьогодні обговорюємо проєкт Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2023 - 2027 роки для зони «Полтавська». До розробки програми залучили науковий та експертний потенціал області, щоб належним чином організувати процес моніторингу за станом атмосферного повітря, – розповів Олексій Бруслик. – Після розгляду і підтримки проєкту Програми комісією його буде направлено до профільного Міністерства. У разі погодження винесемо проєкт Програми на розгляд сесії обласної ради».

Нині моніторинг стану атмосферного повітря зони «Полтавська» здійснюють лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря Кременчука Полтавського обласного центру з гідрометеорології, КП «Науковий центр еколого-соціальних досліджень» Кременчуцької міськради, відокремлені підрозділи ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Начальник відділу організаційної роботи, звітності та зв'язків із громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів ПОВА Ірина Лебідь розповіла про особливості нової Програми.

«Для удосконалення існуючої системи моніторингу довкілля, кращого доступу громадськості до екологічної інформації розроблено пропоновану Програму, якою заплановано здійснити низку заходів, – розповіла Ірина Лебідь. – Зокрема провести оцінку просторового розподілу концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі; визначити режими оцінювання стану повітря; спроєктувати мережу спостережень та  інформаційно-аналітичний комплекс із визначення якості атмосферного повітря».

Крім того програмою передбачено:

- створити комунальну установу, яка буде впроваджувати діяльність із моніторингу якості атмосферного повітря;

- встановити індикативні та референтний пости спостереження за станом атмосферного повітря;

- провести сервісну підтримку автоматизованої інформаційно-аналітичної системи;

- придбати пересувну муніципальну екологічну лабораторію.

До розробки Програми долучалися кременчуцькі науковці. У Кременчуці вже діє система муніципального моніторингу, до якої входить мобільна лабораторія та автоматизовані стаціонарні пости спостереження за станом забруднення атмосферного повітря. Доступ до різних систем моніторингу надає можливість здійснювати експертну оцінку даних і розробляти програми, спрямовані на зменшення викидів в атмосферу, контролювати діяльність промислових об’єктів та інформувати громадськість про стан повітря.

Члени комісії внесли свої пропозиції до проєкту, щоб пройти всі етапи затвердження.