Previous Next

Стан функціонування природно-заповідного фонду Полтавської області

Надрукувати

10 квітня на нараді в начальника обласної військової адміністрації обговорили питання «Про стан функціонування природно-заповідного фонду Полтавської області». За Державною стратегією регіонального розвитку до 2027 року передбачено розширення площі природно-заповідного фонду до 15% від загальної території країни.

В Полтавській області обліковується 366 територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, що становить 3,2% від загальної площі області. Із них 5 регіональних ландшафтних парків, 161 заказник, 138 пам’яток природи, 48 заповідних урочищ, 1 дендрологічний парк, 13 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

«На сьогодні з загальної кількості територій природно-заповідного фонду області 30 – загальнодержавного значення, із них 2 національні природні парки «Нижньосульський» та «Пирятинський», 20 заказників, 4 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, 2 дендрологічні парки, ботанічний сад та ботанічна пам’ятка природи, що розташована на території регіонального ландшафтного парку «Диканський», – розповів тимчасово виконувач обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної військової адміністрації Тарас Миколайчик. – Загалом в області 396 територій та об’єктів природно-заповідного фонду».

До Державного земельного кадастру не внесені відомості щодо 359 об’єктів, із них: 21 – загальнодержавного значення; 338 – місцевого. Крім того, не всі регіональні ландшафтні парки мають відповідну документацію: проєкт створення; проєкт організації території; проєкт землеустрою щодо організації і встановлення меж.

«Керівники парків та органи місцевого самоврядування мають активізувати роботу – до кінця цього року потрібно привести документацію на заповідні території відповідно до вимог чинного законодавства, бо невстановлені межі можуть призвести до ризиків передачі приватним користувачам у власність та користування територій, які підлягають охороні, що неприпустимо», – зауважив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Серед основних шляхів вирішення проблем функціонування природно-заповідного фонду є:

-  резервування цінних для заповідання територій та об’єктів;

-  створення нових, розширення меж існуючих територій ПЗФ;

-  розробка документації із землеустрою;

-  залучення коштів громади й донорів.