Previous Next

У Полтаві презентували писанки, виконані у різних техніках

Надрукувати

Авторські писанки представила викладач Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І. П. Котляревського Ірина Середа. Писанки виконані на страусиних яйцях у техніці аплікації соломкою за мотивами   української вишивки.

Надихнуло майстриню на створення колекції останнє видання її батька, заслуженого майстра народної творчості України Григорія Кисіля  «Українська вишивка. Узори». Мотиви орнаментів взяті з його останнього альбому 2016 року.

«Раніше захоплювалася вишивкою, вишивала ікони та портрети. Останні роки надихнула аплікація соломкою, – розповіла Ірина Середа. – Якщо поглянути на писанку, то там є геометричні візерунки, які перекликаються з вишивкою на рушниках, сорочках. Працюю в мозаїчній техніці. Сам орнамент складається з квадратиків або смужечок, але він гармонійно кладеться на поверхню яйця».

Свої роботи авторка представила на великодній виставці «Світло української писанки», яку відкрили в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

Також тут виставлені роботи студентів та викладачів спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І. П. Котляревського. Представлені писанки Полтавщини, виконані у восковій техніці розпису, писанки бісирки, травленки, шкрябанки, мальованки, виконані різними фарбами та кольоровим воском.

Започаткована виставка в 1996 році заслуженим майстром народної творчості України Григорієм Кисілем.

Оглянути експозицію можна до 23 квітня в галереї мистецтв.