Previous Next

«Належне управління земельними ресурсами сприятиме суттєвому наповненню бюджетів громад», – Олексій Бруслик

Надрукувати

Під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Олексія Бруслика відбулася онлайн-нарада з питань врегулювання земельних відносин під час воєнного стану та контролю за використанням та охороною земель Полтавщини.

До участі в ній долучилися представники громад області, профільних департаментів та управлінь, громадських об’єднань фермерів.
«Маємо низку питань, які пов’язані з врегулюванням земельних відносин у громадах Полтавщини. Їх ініціювали для обговорення. Політика децентралізації систематично здійснюється за різним напрямами й галузями. Один із фундаментальних – делегування повноважень щодо управління земельними ресурсами тергромадам, – зауважив Олексій Бруслик. – Земельні питання – це сфера, яка потребує особливої уваги й виважених підходів. Належне управління земельними ресурсами сприятиме суттєвому наповненню бюджетів громад».
Експерт із питань управління активами та земельними ресурсами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Роман Романко зауважив про можливість отримати відповідні роз’яснення та консультації у сфері земельних питань громадами-партнерами, а також охочими ними стати. Зокрема, вони стосуються питань поновлення договорів земельних ділянок, особливостей надання ділянок для ВПО та релокованого бізнесу, змін цільового призначення угідь та ін.
Про судову практику щодо захисту інтересів територіальних громад із земельних питань розповіла директор юридичного департаменту Полтавської ОВА Тетяна Кожевнікова. Вона акцентувала на необхідності приведення у відповідність нормативно-грошової оцінки земель для об’єктивного нарахування орендної плати і відповідних надходжень у бюджет.
«Полтавська область має значні земельні ресурси. Фонд становить 28 750 тис. га. У структурі домінують сільськогосподарські землі, які займають 76% території», – зауважив директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Сергій Фролов.
За його словами, Державний контроль за використанням та охороною земель здійснюється ОМС відповідно до Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» у разі прийняття відповідною радою рішення про здійснення такого контролю.
За даними Лубенської, Хорольської, Миргородської, Карлівської, Опішнянської, Скороходівської, Терешківської громад, дані рішення з контролю за виконанням та охороною земель уже прийняті. Відповідні повноваження покладено на сектори державного контролю за використанням та охороною земель, призначено уповноважених осіб.
За словами Олексія Бруслика, ОВА буде й надалі активно реагувати на запити щодо проведення подібних нарад безпосередньо в районах та громадах Полтавщини.