Полтавщина – учасник експериментального проєкту з надання соціальних послуг

Надрукувати

Розвиток соціальних послуг, підвищення їх якості та доступності – не лише пріоритет діяльності органів соціального захисту області, а й об’єктивна вимога сьогодення. 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.03.2023 р. № 248, Міністерством соціальної політики України запроваджено експериментальний проєкт, в рамках якого 2 санаторія сфери управління Мінсоцполітики отримають можливість надавати соціальні послуги деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Одним із цих закладів є Спеціалізований Миргородський санаторій „Слава”, який розташований в Полтавській області.

Ключовою метою проєкту є забезпечення надання соціальних послуг внутрішньо-переміщеним особам з найбільш вразливих категорій громадян, а саме з числа осіб з інвалідністю та осіб похилого віку та розширення мережі надавачів соціальних послуг. Відповідно до визначених потреб, Санаторій „Слава” зможе надавати внутрішньо переміщеним особам на безоплатній основі наступні найбільш затребувані соціальні послуги, а саме: надання притулку, підтримане проживання та соціальна адаптація. Надання послуг здійснюватиметься з дотриманням державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики, та фінансуватиметься за кошти державного бюджету, а сам експериментальний проєкт триватиме до 31 грудня 2024 р.

З метою відпрацювання подальшого алгоритму дій, Директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко провела он-лайн нараду з представниками органів соціального захисту територіальних громад.

,,З урахуванням вкрай стислих термінів на підготовчий етап, головне завдання на сьогодні – оперативно відпрацювати покроковий алгоритм дій та активно включитись до реалізації зазначено проєкту в Полтавській області. Враховуючи, що прийом заяв від осіб буде здійснюватися органами соціального захисту населення територіальних громад всіх областей України, на Полтавську область – як безпосередньо учасника ініціативі, покладається додаткова відповідальність. По-перше, тому що область прийняла найбільшу кількість ВПО, з яких понад 36 тисяч осіб похилого віку та 8,7 тисяч осіб з інвалідністю. По-друге, це пілотна ініціатива з відпрацювання зміни в підході до виділення коштів з державного бюджету за принципом “гроші ходять за людиною”, тобто фінансування буде здійснюватися не на утримання закладу, а на конкретну надану соціальну послугу”, - зазначила під час наради Людмила Корнієнко.  

За результатами проведеного попередньо аналізу, з урахуванням норм Постанови, визначено, що в першу чергу у фокусі уваги як потенційні отримувачі послуг в рамках проєкту є особи похилого віку та особи з інвалідністю, які мають статус ВПО та проживають на базі закладів – місць компактного проживання, зокрема в межах Полтавської територіальної громади. Безперечний пріоритет надається особам, визначених категорій, які перемістились з регіонів активних воєнних (бойових) дій, тимчасово окупованих територій та житло яких зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок пошкодження.

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА Людмила КОРНІЄНКО