Previous Next

«Лікарі – джерело впровадження імунізації в країні», – Валерій Головко

Надрукувати

Вакцинація – найефективніший спосіб вберегтися від інфекційних хвороб. Однак деякі полтавці бояться вакцинуватися самі та робити щеплення дітям. І саме від того, як лікар донесе інформацію до населення, залежить вакцинується людина чи ні. На цьому під час апаратної наради наголосив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко.

«Лікарі – джерело впровадження імунізації в країні. І коли медики сумніваються в тому, робити щеплення чи ні, то цей сумнів поширюється на пересічних громадян. Від інформування населення лікарем залежить рівень вакцинації. Нині мотивація  сімейного лікаря – стан здоров’я його пацієнтів.  Якщо вони здорові, то це основний фактор того, що сімейний лікар працює якісно. А всі ми повинні навчитися культурі ставлення до свого здоров’я», – наголосив Валерій Головко.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктора Лисака, нині врази зросла кількість полтавців, які роблять щеплення.  Область має запас вакцин для забезпечення виконання календаря щеплень на декілька місяців. Однак потрібно продовжити тренінгову роботу з лікарями та медичними сестрами з імунізації та  навчання медичних працівників щодо техніки вакцинації, дотримання «холодового ланцюга», від якого залежить ефективність щеплення.

«Є райони де показник щеплення надзвичайно високий. Нам вдалося покращити забезпечення холодильниками районні лікарні. Таких придбали 300 тисяч. Також ми досягаємо  рівня колективного імунітету. Значно покращилося щеплення дітей до року. Воно складає 84,3 %. В Україні цей показник становить 60,8%. Проте для забезпечення популяційного імунітету необхідно досягнути показника 95 %», – наголосив Віктор Лисак.

Найвищі показники вакцинації для профілактики дифтерії, правця та кашлюку – в Глобинському, Гребінківському, Диканському, Котелевському, Оржицькому та Пирятинському центрах первинної медико-санітарної допомоги. Там інтегрований показник вакцинації АКДП-3 – вище 95 %.

Найгірше спрацювали в цьому напрямку Лохвицький, Козельщинський, Лубенський районний, Кременчуцький, Гадяцький  Полтавський районний, Машівський,  Новосанжарський, Решетилівський  центри ПМСД та ЦПМСД  Засульської сільської об’єднаної територіальної громади.

Показники імунізації дитячого населення проти кору, паротиту, краснухи  перевищують державні та досягли рівня колективного імунітету КПК в 1 рік − 94,7 %, КПК в 6 років − 96 %, тоді я к в Україні вони становлять 84%.