Профілактика та зміцнення здоров'я полтавських дітей

Надрукувати

У межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у співпраці з Львівським медичним коледжем післядипломної освіти та Департаментом охорони здоров’я обласної військової адміністрації протягом чотирьох днів медичні працівники та вчителі пілотних громад – учасників проєкту з Полтавщини – підвищували свою кваліфікацію в ході тренінгу «Здорова школа: зміцнення  здоров’я і профілактика неінфекційних захворювань у закладах освіти».

Про цілі і завдання тренінгу розповіли його організатори – Ірина Скорбун, координаторка освітнього компоненту проєкту «Діємо для здоров’я», Олена Назарова, викладач-методист КЗ ЛОР Львівського медичного коледжу післядипломної освіти, та Ніна Дурдикулиєва, регіональний координатор проєкту.

Модератори заходу відмітили, що здоров’я дітей та освіта тісно взаємопов’язані. Неінфекційні захворювання (НІЗ) здебільшого розвиваються у дорослому віці, але поведінкові звички щодо збереження власного здоров’я формуються ще у дитинстві. Діти та молодь усе частіше зазнають впливу основних чинників ризику НІЗ, зокрема таких, як зниження фізичної активності, нездорове харчування, куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин. Тому своєчасні та ефективні заходи з профілактики НІЗ у дітей та підлітків можуть значно зменшити показники захворюваності та позитивно впливати на якість їхнього життя у майбутньому.

Під час тренінгу учасники опановують, як теоретично, так і на практичних заняттях, навички із зміцнення здоров’я школярів та профілактики НІЗ через ініціювання змін та різних активностей у закладах освіти; супровід дітей із хронічними захворюваннями, такими як цукровий діабет, астма та серцево-судинні захворювання; надання домедичної допомоги, зокрема розпізнавати різні види травм, правильно виконувати серцево-легеневу реанімацію, зупиняти кровотечі на симуляційних манекенах; надання психологічної допомоги собі, колегам та школярам і поширення знань про психічне здоров’я через різні інструменти.

Багато практичних занять у групах допомагають колегам із різних громад та закладів ближче познайомитися, щоб і надалі обмінюватися досвідом та обговорювати спільні проблеми.

 

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»