Previous Next

Олексій Бруслик зустрівся з представниками Управління ООН із координації гуманітарних справ

Надрукувати

Заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик зустрівся з представниками Управління ООН із координації гуманітарних справ в Україні (OCHA).

На зустрічі обговорили питання покращення роботи щодо збору інформації про потреби постраждалого і переміщеного населення, координації гуманітарної допомоги у межах області та ефективності співпраці з партнерськими інституціями.

Олексій Бруслик зауважив, що нині на Полтавщині офіційно зареєстровано 192 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Найбільше – в Полтаві та Кременчуці.

В області – найбільша кількість по Україні місць компактного проживання для переселенців. Нині таких у регіоні 229, в 159 із них перебуває понад 7 тисяч людей, інші є резервними на випадок загострення ситуації в містах, де тривають активні бойові дії. 

«Наразі є потреба зосередитися на інтеграції ВПО у життя приймаючих громад області. Одне з пріоритетних завдань, яке стоїть перед нами – допомогти людям знайти помешкання за межами місць компактного проживання. Адже це лише тимчасові прихистки, які повинні повернутись до виконання своїх прямих функцій – надання освітніх послуг, – сказав Олексій Бруслик. – Також маємо сприяти тому, щоб переміщені особи інтегрувалися в громади шляхом працевлаштування, тому заохочуємо міжнародні громадські організації працювати в напрямі програм підтримки зайнятості ВПО».

Спеціальний радник УВКБ ООН Гренні О’Хара зауважила, що співпраця Полтавщини з ООН охоплює різні напрями – охорона здоров’я, освіта, надання прихистків та продуктів харчування, допомоги дітям і малозабезпеченим сім’ям.

«Завдання нашої місії, яка прибула до України, – проаналізувати, як відбувається надання гуманітарної допомоги, що треба покращити, визначити потреби та плани на подальшу співпрацю», – сказала  Гренні О’Хара.

Також Олексій Брулик наголосив, що на рівні області розробили проєкт Плану гуманітарного реагування на 2023 рік. Наразі його вдосконалюють і доповнюють на основі пропозицій від міжнародних інституцій, які провадять свою діяльність на території області.